Asukasjuhlat (pdf)


Avainsanat: asukkaat, taloyhtiö, yhteisöllisyys, asukastoiminta, toimintavinkki, yhteistyö, vapaaehtoistyö

Kenelle: asukkaille, taloyhtiöiden henkilökunnalle


Tavoite

Asukasjuhlien järjestäminen tuo esille asukastoimintaa ja lisää yhteishenkeä. Taloyhtiölle on tapahtumasta hyötyä, kun asukkaat tulevat tutuiksi toisilleen ja taloyhtiön toimijoille. Tätä kautta voidaan saada ihmisiä mukaan talon yhteiseen toimintaan ja edistää asukasdemokratiaa.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Asukkaille järjestetään yhden tai usemman asukastoimikunnan yhteistyönä asukasjuhlat, joissa on tarjoiluja ja ohjelmaa koko perheelle.


Toteuttaminen

Asukasjuhlien ohjelma voi olla yhteen teemaan sidottu tai monenkirjava. Juhlatoimikunta koostuu noin kymmenestä asukasaktiivista, jotka suunnittelevat yhdessä tarjoilut ja työtehtävät. Asukkaat toteuttavat kukin osaltaan jaetut työtehtävät. Ideoita ja tukea hjelman toteutukseen kannattaa kysyä yhteistyökumppaneita lähialueen toimijoista ja hankkeista. Mahdollisiin arpajaisiin voi hankkia palkintoja alueen yrittäjiltä. Jos tapahtuma järjestetään ulkotiloissa, kannattaa lainata juhlateltta tarjoiluille. Grillaus toteutetaan taivasalla. Tapahtumasta voi tehdä pienet mainokset rapuissa oleville ilmoitustauluille ja isot mainokset roskahuoneen oviin. Juhlat kannattaa sijoittaa viikonloppuun ja suosituimpien kesäloma-ajankohtien ulkopuolelle.


Resurssit

Suunnittelu vaatii asukasaktiiveilta noin kolme kokoontumiskertaa (4–5 tuntia kerta). Rahoitus voidaan hoitaa esimerkiksi asukastoimikunnan perustoimintarahalla. Alueen muita taloja voi koota mukaan toteutukseen, jotta kustannuksia saataisiin jaettua ja jotta mahdollisimman suuri joukko lähialueen asukkaita tulisi juhlimaan. Esimerkiksi Kontulankujan juhlien hinnaksi tuli noin 600 euroa; kustannukset jaettiin järjestäjien kesken. Pientä avustusta saatiin myös alueen hankkeilta.


Kokemuksia

Elojuhlat (Vesalan Kiinteistöt Oy, Kontulankuja 3, Kontulankuja 2 ja 5)
Vesalan Kiinteistöjen kaksi talotoimikuntaa ovat järjestäneet yhteiset asukasjuhlat jo useampana vuonna. Ohjelma on suunniteltu alueen eri tahojen kanssa yhteistyössä. Mukana ovat olleet esimerkiksi turvallisuutta edistävä lähityö ja lähipoliisi. Silloinen lähityöhanke edisti nimenomaan kansalaisten ja poliisin kommunikoinnin helpottamista ja pihajuhlien teema liitettiin samaan aiheeseen. Yhteistyö kulminoitui juhlissa lähityöntekijöiden innostavaan juontoon, poliisien läsnäoloon, vuosimallin 1963 hienoon paloautoon ja nukketeatteriin, joka keräsi paljon lapsiyleisöä. Nukketeatteri tilattiin ilmaiseksi Kierrätyskeskuksen Ympäristökoululta. Sitä voi tilata muihinkin
talotapahtumiin HSY:n kautta (kaikki HSY:n toimialueiden taloyhtiöt).

Talotoimikuntien aktiivit toimivat pihapiirissä ”pihapoliiseina”, jotka olivat leikkimielisesti edistämässä alueen turvallisuutta ja rauhaa tapahtuman aikana. Näin osallistujat olivat omien sanojensa mukaan toimineet jo aiemminkin pihapiirissään. Muut asukkaat olivat haukkuneet heitä pihapoliiseiksi, mutta vitsiksi väännettynä tämä konsepti sai helpommin hyväksynnän. Varsinkin pihapoliiseille hankitut liivit ja niihin printatut Pihapoliisi- tekstit olivat asukkaiden suosiossa. Elojuhlissa on ollut 150–200 osanottajaa, ja asukkaiden antama palaute on ollut todella positiivista. Juhlista toivotaan jokavuotisia. Myös poliisit ja lähityöhankkeen työntekijät olivat tyytyväisiä
työtään edistävään konseptiin.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Toiminta lisää asukkaiden tietoisuutta oman talon toiminnasta ja kannustaa asukkaita yhteisölliseen toimintaan. Asukkaat tapaavat toisiaan iloisessa tapahtumassa, jolloin sosiaalisten kontaktien määrä ja mahdollisuus osallistua lisääntyvät. Ohjelman sisällöllä voi myös vaikuttaa: Jätteiden vähentämistä käsittelevä nukketeatteri vaikuttaa ympäristötietoisuuden lisääntymiseen ja turvallisuusteeman toteuttamisella on suoria vaikutuksia asukkaiden turvallisuudentunteeseen.


Lähteet

Vesalan Kiinteistöt Oy, Kontulankuja 3, talotoimikunta

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä