Asukkaiden kirpputori- ja kierrätystapahtumat (pdf)


Avainsanat: osallisuus, yhteisöllisyys, asukkaat, taloyhtiö, kaupunginosa, toimintavinkki, jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys, kestävä elämäntapa

Kenelle: asukkaille, taloyhtiöiden henkilökunnalle


Tavoite

Kirpputorit ja kierrätystapahtumat edistävät mukavalla tavalla jätteen synnyn ehkäisyä ja kestävää kulutusta. Ihmiset kokoontuvat hyvän asian merkeissä ja yhteisöllisyys lisääntyy.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Kirppis on helppo tapa kierrättää omia nurkkiin jääneitä tavaroita, tehdä löytöjä ja tavata ihmisiä. Kun kirppis toteutetaan lähellä omaa kotia, kynnys lähteä mukaan on matala. Toimintaan tarvitaan muutama vapaaehtoinen. Kierrätystapahtuman ohjelmassa voi olla myymisen ohella tai sijasta kierrätyspiste sekä roskalava. Ideana on, että tavaraa voi tuoda tai viedä vapaasti. Kierrätystapahtuman voi toteuttaa muutaman asuintalon yhteistyöllä tai laajempana kaupunginosajuhlana. Tulijoita saa helposti lisää viemällä mainoksia lähialueelle. Jo etukäteen
kannattaa miettiä, miten kirppisten ja varsinkin kierrätystapahtumien jäljelle jäävä tavara saadaan kiertoon. Kierrätyskeskuksesta voi tilata käyttökelpoisten ja ehjien tavaroiden noudon ilmaiseksi.


Toteuttaminen

Kirpputorin voi järjestää talon kerhotilaan tai kesällä pihalle. Kerhohuoneen kirppis voi toimia useita päiviä, koska tilan saa lukkoon yöksi. Kirppiksestä on hyvä tehdä ennakkomainos, jonka perusteella pöytävarauksia voi tehdä yhdelle vapaaehtoiselle. Oma pöytä nimetään ja tuotteet hinnoitellaan. Kaikkien myyjien ei tarvitse olla paikalla, jos maksun voi suorittaa myyjien nimillä varustettuihin kuppeihin, joita yksi myyjä hallinnoi vuorollaan. Mainoksia on hyvä jakaa rappuun ja mahdollisuuksien mukaan muihin lähialueen taloihin ja kauppoihin.

Kierrätystapahtumaa suunnittelemaan ja organisoimaan on hyvä perustaa ryhmä, jonka tehtävänä on jäte- ja kierrätyslavojen hankinta ja noudon sopiminen, mainosten jakaminen ja päivystäminen tapahtumassa. Lavat sovitaan tuotavaksi ja noudettavaksi tiettyinä ajankohtina, joiden välillä ihmiset tuovat tavarat paikalle. Jätelavojen saantia, noutomuotoa ja jätteenkäsittelyhintoja kannattaa tiedustella yli kuukautta aikaisemmin kierrätystoimijoilta ja alueellisesta jätehuollosta vastaavalta taholta, kuten pääkaupunkiseudulla Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta ja Helsingin seudun ympäristöpalveluilta (HSY). Myös tiedotus tapahtumasta on hyvä tehdä hyvissä ajoin, jotta ihmisillä olisi aikaa käydä läpi tavaroitaan. Mahdollinen sade kannattaa ottaa huomioon ottamalla kierrätystavaralle kontti tai pressu. Tapahtuman yhteyteen voi halutessaan keksiä myös muuta viihdykettä.


Resurssit

Järjestelyt edellyttävät aikaa vapaaehtoisilta asukkailta. Pöytien varausten koordinointi sekä lavojen hankinta ja noudon sopiminen vaativat ennakkotyötä ja taloudellisia resursseja, samoin mainosten teko ja jakaminen. Mainosten monistamiseen voi kysyä apua taloyhtiöiltä. Pääkaupunkiseudulla Kierrätyskeskus noutaa ilmaiseksi ehjiä ja käyttökelpoisia pientavaroita, jos niiden määrä ylittää henkilöauton kuorman. Ennen lavan hankintaa Kierrätyskeskuksesta kannattaa varmistaa noudon ehdot ja sopia noutomuodosta. HSY vuokraa pääkaupunkiseudulla vaihtolavoja uudelleenkäyttöön kelpaamattomalle jätteelle. Jätteestä maksetaan sen laadun mukaan.


Kokemuksia

Vesalan kiinteistöjen asukkaat ovat järjestäneet hyvällä menestyksellä kirppiksiä kerhohuoneella ja kesäisin pihalla. Läheisellä Mellunmäen metroasemalla ja oman talon rappukäytävissä on mainoksia kirpputorista. Talotoimikunnan sihteeri vastaanottaa ja koordinoi pöytävarauksia. Kirpputorilla kaikkien myyjien ei tarvitse päivystää koko ajan paikalla, koska hinnoiteltujen tuotteiden maksut voi suorittaa myyjän nimellä varustettuun pahvimukiin.

Herttoniemen omakotiyhdistys ry on järjestänyt useana keväänä kierrätystempauksen, jonne alueen ihmiset voivat tuoda kierrätettävät tavaransa ja erikseen roskalavalle joutavat romunsa. Kävijät voivat ottaa ilmaiseksi mitä haluavat. Usein esimerkiksi lasten urheiluvälineet ovat vaihtaneet omistajaa nopeasti. Tempauksesta tehdään alueen asukkaille tiedote, jossa kerrotaan missä kierrätys- ja roskalavat ovat, mitä niille voi tuoda ja koska tavaraa voi tuoda tai hakea. Tiedotteessa ilmoitetaan myös koska erikoisjätekeräilyautot ovat alueella. Lopuksi uudelleenkäytettävät tavarat lähtevät Kierrätyskeskukseen ja romu jätteenkäsittelykeskukseen.

ARTOVA-yhdistyksen kierrätys- ja katutaidetapahtuma on esimerkki laajemmasta kaupunginosien kierrätystapahtumasta, joka järjestetään Arabianmäen puistossa ja sen läheisyydessä. Tapahtumassa on muun muassa Tuo&Hae-ilmaiskierrätyspiste, katukahvila, katutaiteilijoiden esiintymisareena, teatteria ja musiikkia. Lisäksi lähialueen karttaan on merkitty pihakirpputoreja, dyykkauslavoja, kahviloita sekä kierrätys- ja taidepajoja, joita voi lähteä kiertelemään.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Tavaroiden kierrätys ja uudelleenkäyttö ehkäisee jätteen syntymistä sekä vähentää tarpeetonta materiaalin käyttönottoa ja kulutusta. Ympäristöhaittoja tulee vähemmän, kun jokaisen ei tarvitse erikseen viedä tavaroitaan kiertoon ja kaatopaikalle. Toiminta lisää naapurustossa yhteisöllisyyttä, viihtyisyyttä ja osallistumisen mahdollisuuksia.


Yhteystiedot

Vesalan Kiinteistöt Oy, Herttoniemen omakotiyhdistys ry

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä