Hyväntekeväisyysneulonta (pdf)


Avainsanat: yhteisöllisyys, asukkaat, asukastoiminta, kunnat, vapaaehtoistyö, toimintavinkki

Kenelle: kaikille käsitöitä tekeville; asukastiloihin, kirjastoihin, erilaisiin aula- ja odotustiloihin
sekä työpaikkojen kahvihuoneisiin


Tavoite

Tehdä neuletöitä hyväntekeväisyyteen.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Erilaisissa julkisissa tiloissa tai esimerkiksi työpaikoilla pidetään neulekoria, jossa on lankoja ja puikkoja sekä neuletyön ohjeistus. Ohi kulkiessaan, odotellessaan tai hetken levähtäessään ihmiset voivat neuloa muutaman silmukan tai rivin, ja ajan kanssa kudelmista syntyy hyväntekeväisyyteen toimitettava neuletyö, esimerkiksi tilkkutäkki.


Toteuttaminen

Neuletöitä voidaan kerätä missä tahansa tilassa, jossa ihmisiä liikkuu ja jossa on mahdollisuus istahtaa hetkeksi lankakorin äärelle. Asukastilat, kirjastot, erilaiset aula- ja odotustilat sekä työpaikkojen kahvihuoneet sopivat tarkoitukseen hyvin. Tilassa pidetään esillä lankakoria ja neulontavälineitä sekä työohjetta. Halutessaan kuka tahansa voi neuloa hetkisen, ja seuraava jatkaa siitä mihin edellinen jäi. Helpoiten yhteistyössä syntyvät yksinkertaiset tilkut, joista kootaan peittoja, mutta on mahdollista valmistaa myös esimerkiksi villasukkia, lapasia tai pipoja. Koulun käsityötunnillakin voidaan toisinaan neuloa hyväntekeväisyystarkoituksiin. Aloittelijoidenkin on helppo harjoitella sorminäppäryyttä tilkkuja neulomalla.

Aluksi päätetään mitä neuletöitä halutaan tehdä ja kerätään tarvittavat välineet. Tämän jälkeen neulekori voi olla esillä valitulla paikalla. Vastuutaho tarkastaa silloin tällöin, että langat riittävät, ja hankkii niitä tarvittaessa lisää. Valmiit tilkut tai muut työt kannattaa kerätä sivuun. Kun töitä on kertynyt riittävästi, kootaan tilkut peitoiksi ja lähetetään ne valitulle hyväntekeväisyyttä tekevälle toimijalle. Neuletöitä vastaanottavat mm. Suomen Punainen Risti ja Vaaka ry. Käynnissä olevat keräykset ohjeineen kannattaa aina tarkistaa järjestöjen internet-sivuilta.


Resurssit

Tempauksen aloittamiseksi tarvitaan kori tai laatikko langoille sekä lankoja, puikkoja ja valitun neuletyön ohje. Nämä eivät vaadi suurta rahallista panosta, ja erityisesti lankoja voidaan kerätä työpaikalla lahjoituksenakin. Erilaiset jämälangat sopivat tarkoitukseen mainiosti. Työaikaa tarvitaan hieman välineiden ja ohjeen etsimiseen sekä lankavarannon ylläpitämiseen. Lisäksi jonkun on vastattava valmiiden töiden toimittamisesta vastaanottavalle taholle.


Kokemuksia

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälässä Helsingissä on ollut esillä lankakori, jotta asiakkaat voivat osallistua yhteiseen neuletyöhön. Idean kiinnostavuutta testattiin 4V-hankkeessa mm. Sellon ja Entressen kirjastoissa, asukastila Olkkarissa sekä Yhteispalvelupisteissä. Koriin kiinnitettiin lappu, jossa kehotettiin hengähtämään hetkeksi ja kutomaan muutama rivi tilkkuun. Lapussa oli ohjeet tilkkujen koosta ja keräystarkoituksesta. Erityisesti kirjaston kävijät innostuivat asiasta kovasti ja neuloivat kymmenittäin tilkkuja muutaman viikon aikana. Jotkut asiakkaat toivat koriin myös kotona neulomiaan tilkkuja eteenpäin lähetettäväksi. Tilkut koottiin peitoksi alueiden aktiivisten asukkaiden toimesta ja lähetettiin Vaaka ry:lle, joka välittää ne apua tarvitseville.

VAV Asunnot Oy:n talossa Korsossa toimi muutaman henkilön neulontakerho, joka yhteistyössä Korson Lions Clubin kanssa neuloi vilttejä mm. syöpäpotilaille. Lions Club toimitti neulontaan vaadittavat langat, joista kerhon aktiivit neuloivat tilkkuja. Kerholaiset myös ompelivat tilkut yhteen valmiiksi vilteiksi. Lopuksi Lions Club huolehti vilttien toimittamisesta eteenpäin kohderyhmille.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Vapaaehtoistyö tuo mielihyvää sekä tekijälle että vastaanottajalle. Hyväntekeväisyysneulonta on vaivaton tapa osallistua hyvään asiaan, eikä sen organisointi vaadi suuria rahallisia tai muita ponnistuksia. Uusia materiaaleja ei tarvita välttämättä lainkaan, kun töihin hyödynnetään erilaiset lankakerien loput. Yhteisöllisyyskin saattaa lisääntyä kuin huomaamatta: asukastilassa kokoontuvat ihmiset vaihtavat kuulumisia neuletöiden lomassa, tai odotustilassa kutovat asiakkaat tutustuvat yhteisen, hiukan yllättävänkin puuhan äärellä.


Yhteystiedot

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Eija Koski


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä