Ilmaista neuvontaa kestävästä kulutuksesta (pdf)


Avainsanat: asukkaat, taloyhtiö, kunnat, toimintavinkki, jätteiden synnyn ehkäisy ja kierrätys, kestävä elämäntapa

Kenelle: asukkaat, taloyhtiön henkilökunta


Tavoite

Asukkaat saavat tietoa jätteiden synnyn ehkäisystä ja kierrätyksestä sekä jätteiden käsittelystä. Kun he muuttavat toimintatapojaan, asumisen ympäristövaikutukset ja taloyhtiölle koituvat jätehuollon kustannukset vähenevät.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Jätelain (68 §) mukaan kuntien käyttämät jätehuoltoyhtiöt ovat velvollisia tarjoamaan jätteen syntymisen ehkäisyyn ja kierrättämiseen liittyvää neuvontaa maksutta. Sitä kannattaa tiedustella alueella toimivalta jätehuoltoyhtiöltä. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kirkkonummella ja Kauniaisissa HSY tarjoaa maksutonta neuvontaa kotitalouksille, julkishallinnolle ja asiakasyrityksilleen. HSY koordinoi neuvontapalveluita ja ostaa palvelut niitä tarjoavilta asiantuntijoilta.


Toteuttaminen

Asukkaat voivat tilata maksuttoman luennon talon asukasiltaan tai neuvojan yleisötapahtumaan. Neuvoja voi myös tulla tutustumiskäynnille taloon. Neuvonnan ja koulutuksen aihelistasta voi valita teeman asukkaiden kiinnostuksen mukaan. HSY:n verkkosivujen tapahtumakalenterista selviää, mitä valmiiksi organisoituja ja ilmaisia asukastilaisuuksia on tarjolla, esimerkiksi kompostointikurssi keväällä ja syksyllä. Asukasryhmät voivat osallistua myös opastetuille kierroksille HSY:n jätteenkäsittelykeskuksiin kuten sorttiasemille tai Ämmässuon kaatopaikalle. Kyselyt ja tilaukset osoitetaan hyvissä ajoin suoraan palveluntarjoajille, jotka selviävät HSY:n verkkosivuilta. Palveluita voi tilata myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva; silloin ne ovat kuitenkin maksullisia. HSY:n verkkosivuilta voi ladata materiaalia jaettavaksi asukkaille, esimerkiksi Kohtuullisen kuluttajan vinkkilistaa.


Resurssit

HSY:n alueiden asukkaille palvelut ovat ilmaisia. Neuvontatilaisuutta varten tulee olla käytössä sisä- tai ulkotilat ajankohdan ja sään mukaisesti.


Kokemuksia

Useissa taloyhtiöissä on hyödynnetty näitä HSY:n tarjoamia palveluita. Esimerkiksi Vesalan Kiinteistöjen asukkaiden Kesän kynnyksellä -tapahtumassa lapsia viihdytti Rojupöhö-nukketeatteri. Aikuisia opastettiin lajittelemaan jätteitä ja taittelemaan biojätepusseja sanomalehdistä. Myös jätteenkäsittelykeskusten opastetut kierrokset ovat olleet suosittuja asukkaiden keskuudessa.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Jätteen synnyn ehkäiseminen säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristöhaittoja. Jätemääriä vähentämällä vähennetään samalla energian, veden ja materiaalien kulutusta. Alkutuotannossa kulutetaan luonnonvaroja ja aiheutetaan päästöjä enemmän kuin jätteen loppukäsittelyssä; siksi nimenomaan jätteen synnyn ehkäisy on tärkeää.

Ilmaiset neuvontapalvelut mahdollistavat vuorovaikutteisen viestinnän, kun osallistujat voivat esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Kaikilla asukkailla on mahdollisuus osallistua maksuttomiin neuvontatilaisuuksiin. Mahdollisesti vähentyneet jätehuollon kustannukset voivat näkyä asumiskustannuksissa.


Yhteystiedot

HSY: Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä