Kestävän arjen työpajat ja kurssit (pdf)


Avainsanat: asukastoiminta, järjestöt, osallisuus, yhteisöllisyys, monikulttuurisuus, kaupunginosa, toimintavinkki, jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys, kestävä elämäntapa


Kenelle: järjestöille, kuntien asiantuntijoille, suomenkieltä maahanmuuttajille opettaville

 


Tavoite

Tavoitteena on luoda edellytyksiä kohtaamisille ja yhteisöllisyyden synnylle sekä paneutua ympäristöasioihin merkityksellisen toiminnan kautta. Työpajat sopivat myös maahanmuuttajille.


 

Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Toteutetaan työpaja tai kurssi, jossa perehdytään kestävän elämäntavan taitoihin, esimerkiksi hyödyntämään käytettyjä materiaaleja tai tekemään luomu- ja lähiruokaa. Työpaja tai kurssi voi olla kertaluontoinen tai toistuva. Pajan teema määrittelee ohjaajien tarvittavan osaamistason.

 


Toteuttaminen

Järjestäjät suunnittelevat etukäteen työpajan sisällön, materiaalit ja rahoituksen sekä hankkivat tilan ja ohjaajan. Työpajan sopiva pituus on 2–3 tuntia ja kohderyhmästä riippuen hyvä ajankohta on yleensä arki-ilta tai -päivä. Järjestelyjen helpottamiseksi on hyvä etsiä yhteistyökumppaneita, jotka voivat tarjota esimerkiksi tilat, apua markkinoinnissa tai vastata valvonnasta työpajassa. Työpajaa mainostetaan esimerkiksi nettisivuilla, sähköpostilistoilla, ilmoitustauluilla ja paikallislehdessä. Työpajaan kannattaa pyytää ilmoittautumaan etukäteen, jotta järjestäjät osaavat varata tarvikkeita sekä tarpeeksi ison tilan. Panttikäytäntö ilmoittautumisessa vähentää viime hetken peruutuksia.


Kädentaito- ja tuunaustyöpaja toteutetaan käyttämällä kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Esimerkiksi kankaanpalat, vanhat vetoketjut ja lusikat ovat hyviä materiaaleja, joista voi askarrella vaikkapa koruja, koriste-esineitä ja käyttötavaroita. Ohjaajalla on hyvä olla muutama etukäteen mietitty vinkki. Kädentaitoja voi tuoda pienimuotoisena työpajana osaksi jotakin muuta tapahtumaa. Kokkauskurssi on hyvä tapa tutustuttaa esimerkiksi maahanmuuttajia suomalaiseen yhteiskuntaan kokkailukokemusten ja keskustelun kautta. Teemoja voivat olla suomalainen kasvisruoka, luomu, lähiruoka, Reilu kauppa tai lajittelu keittiössä.

 


Resurssit

Pajan suunniteluun kuluu työaikaa 1–2 tuntia. Ohjaajalle työtunteja kertyy noin 4–15, riippuen kertojen määrästä ja pajan kestosta. Työtehtäviä voidaan jakaa useamman järjestäjän kesken. Askartelumateriaalit voidaan hankkia ilmaiseksi kierrätysmateriaalina esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen askartelupörsseistä. Luonnonmateriaaleja käytettäessä tulee huomioida vuodenajat. Kokkaustarvikkeet maksavat noin 60 euroa kerralta. Pieni kurssimaksu laskee järjestäjälle koituvia kustannuksia.


Työpajan tai kurssin tilana toimii esimerkiksi vuokratalon kerhohuone. Kokkauskurssi hoituu esimerkiksi kotitalousluokassa, asukastilan keittiössä tai vaikka jonkun kotona. Ohjaajana voi toimia maksullinen ulkopuolinen henkilö (esim. Marttojen neuvoja) tai kuka vain aiheesta kiinnostunut ja siihen perehtynyt.

 


Kokemuksia

Erilaisia tuunaus- ja korjausompelukursseja on toteutettu Helsingin Herttoniemessä asukastalo Ankkurissa noin kerran kuukaudessa. Kursseilla on tehty mm. kestokasseja, patalappuja ja essuja sekä korjattu omia vaatteita. Vetäjänä on toiminut ulkopuolinen ompelutaitoinen ohjaaja. Asukastalon käyttäjistä suurin osa on maahanmuuttajataustaisia naisia.


Maahanmuuttajanaisten ruokakurssi ekologisella painotuksella kokoontui Asukastalo
Ankkurissa
neljä kertaa vuonna 2009. Kurssin ohjaajalla oli perustiedot ja -taidot ruuanlaitosta,
ruuan ympäristövaikutuksista, luomusta ja Reilusta kaupasta.


Lähi- ja kasvisruokaa Suomesta -illat toteutettiin Vantaan Korsossa 2009 ja Länsimäessä 2010. Ne olivat kaikille avoimia, mutta Korson iltaa markkinoitiinkin erityisesti Aikuisopiston suomen kielen opiskelijoille ja Länsimäen iltaa Hakunilan kansainväliselle yhdistykselle. Illat järjestettiin koulujen kotitalousluokissa. Illoissa kokattiin kotimaista kasvisruokaa asiantuntijan johdolla.


Romusta koruksi -työpaja oli osa Espoon Mahdollisuuksien toria toukokuussa 2009. Askartelumateriaali kerättiin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta sekä kirpputoreilta. Pajan ohjaajina toimivat Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijat juttelivat askartelun lomassa osallistujien kanssa kierrättämisestä ja uusiomateriaalien hyödyntämisestä arkielämässä.


Fillarien tuunauspaja toteutettiin mm. osana KontuFestareita ja Ihana Kivikko -tapahtumaa Helsingissä. Pajassa osallistujat koristelivat omaa pyöräänsä eri tavoin.


 

Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Osallistujien tietotaito kestävän elämäntavan mahdollisuuksista, materiaalien uusiokäytöstä ja suomalaisesta yhteiskunnasta kasvaa. Yhteisöllisyys lisääntyy.
 

 

Yhteystiedot

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Eija Koski


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä