Kestävän kehityksen näkökulma koulun ja päiväkodin tapahtumiin (pdf)


Avainsanat: osallisuus, yhteisöllisyys, koulu, päivähoito, toimintavinkki, kestävä elämäntapa

Kenelle: kouluille, päiväkodeille


Tavoite

Tuoda kestävän kehityksen näkökulma luontevaksi osaksi koulun tai päiväkodin tapahtumia. Lapset ja nuoret oppivat kestävää elämäntapaa ja tapahtumiin saadaan uusia sisältöjä. Samalla säästetään ympäristöä ja usein myös rahaa.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Kestävä kehitys on näkökulma, joka voidaan ottaa huomioon kaikessa toiminnassa – mitä ikinä tehdäänkin. Kouluissa ja päiväkodeissa vietetään vuoden mittaan monia, usein perinteisiä tapahtumia ja juhlapäiviä. Osa kestävän kehityksen ulottuvuuksista on yleensä jo valmiiksi näkyvissä tapahtumien järjestelyissä ja sisällöissä, ja lisää voidaan ottaa mukaan luovasti ja perinteitä kunnioittaen.


Toteuttaminen

Kestävän kehityksen näkökulman voi ottaa huomioon sekä tapahtuman järjestelyissä että ohjelmassa. Tapahtuma järjestetään vettä, energiaa ja materiaaleja säästäen sekä jätettä välttäen. Tarjoiluissa suositaan lähellä ja luonnonmukaisesti tuotettua, kasvispainotteista ja vähän pakattua ruokaa. Tarjoilut syödään ja juodaan kestoastioista. Syntyneet jätteet lajitellaan. Sama pätee myös retkillä. Liikuttaessa suositaan kävelyä, pyöräilyä ja julkisia kulkuneuvoja. Koristelut ja muut askartelut tehdään kierrätysmateriaaleista ja päivänsankareita muistetaan aineettomilla lahjoilla.

Lapset ja nuoret sekä mahdollisuuksien mukaan myös vanhemmat otetaan mukaan jo tapahtuman suunnitteluvaiheeseen. Vastuualueet voi jakaa esimerkiksi ikäryhmittäin. Tapahtuman voi myös järjestää yhdessä vaikkapa lähistöllä sijaitsevan koulun, päiväkodin tai vanhainkodin kanssa.

Ohjelmassa panostetaan kokemuksiin ja elämyksiin: esimerkiksi onginnan sijaan ohjelmassa on kasvomaalausta, syysretkellä tutustutaan paikallishistoriaan pyöräretkellä, isänpäivänä annetaan lahjaksi aineettomien lahjojen lahjakortteja, joulujuhlassa tutustutaan eri kulttuurien talvisiin perinteisiin ja äitienpäivänä mennään saturetkelle lähimetsään.


Resurssit

Kestävän kehityksen näkökulman tuominen tapahtumiin ei vaadi välttämättä lisäresursseja. Uusien ideoiden ja toimintatapojen löytämisessä mielikuvitukselle on toki käyttöä. Jos koululla tai päiväkodilla ei ole riittävästi astioita, voi kestoastioita kysellä lainaan esimerkiksi Martoilta tai kierrätyskeskuksista tai pyytää lapsia ja/tai vanhempia tuomaan omat astiat kotoa. Askarteluihin ja koristeluihin kierrätysmateriaaleja voi löytyä koulun, päiväkodin ja kotien lisäksi esimerkiksi paikallisista yrityksistä, kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta. Apua tapahtuman ohjelman ja käytännön järjestelyihin voi saada esimerkiksi vanhemmilta, mummoilta ja vaareilta sekä
paikallisilta järjestöiltä, luonto- ja ympäristökouluilta, jätehuoltoyhtiöltä ja muilta yhteisön toimijoilta.


Kokemuksia

Näätäpuiston päiväkodin äitienpäiväjuhla
Näätäpuiston päiväkodin äitienpäiväjuhlan yhteydessä järjestettiin tavaranvaihtotori ja lajitteluinfoa. Tarjoiluja varten päiväkodille oli lainattu kestomukit. Juhlan kruunasi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Ympäristökoululta tilattu kulutuksen ympäristövaikutuksia ja kohtuullisuutta käsittelevä Rojupöhö-nukketeatteri, joka esitettiin päiväkodin pihalla.

Kontulan ala-asteen vappukarnevaali
Kontulan ala-asteen koulun vappukarnevaalin naamiaisasut suunniteltiin ja toteutettiin käyttäen kodeista ja koululta löytyneitä jätemateriaaleja. Asut valmistettiin pareittain ja jokainen luokka valitsi suosikkinsa. Vappujuhlassa palkittiin voittaja-asut luokka-asteittain.

Flooran päivän juhlat
Helykodin vanhukset sekä Perhetalo Naapurin ja Mikaelin kirkon iltapäiväkerholaiset viettivät yhteistä Flooran päivän juhlaa. Lapset toivat vanhuksille itse askarrellut kukkatervehdykset runoineen.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Kun kestävän kehityksen näkökulma otetaan huomioon tapahtumia järjestettäessä, säästetään ympäristöä, tuetaan koko koulu- tai päiväkotiyhteisön kasvua kestävään elämäntapaan sekä luodaan osallistavaa ja yhteisöllistä toimintakulttuuria.


Yhteystiedot

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Eija Koski

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä