Motivoi asukkaat mukaan asukastoimintaan (pdf)


Avainsanat: asukkaat, taloyhtiö, toimintavinkki, motivointi, asukastoiminta, osallisuus, yhteisöllisyys

Kenelle: asukkaille, taloyhtiöiden henkilökunnalle


Tavoite

Asukkaita houkutellaan mukaan asukastoimintaan. Samalla heitä kannustetaan ottamaan vastuullinen rooli asuinympäristössään.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Asukkaiden motivointi on tärkeää asukasdemokratian onnistumisen kannalta. On hyvä etsiä uusia ratkaisuja, jotka houkuttelevat ihmisiä yhteiseen toimintaan. Motivointia voidaan toteuttaa asukas- tai talotoimikuntien kautta. Tämä käytäntö sopii hyvin myös sellaisiin yhtiöihin, joissa vasta aloitellaan asukastoimintaa.


Toteuttaminen - Kokemuksia

Esimerkkejä on koottu asukastoimikuntien käytössä olleista motivointikeinoista Helsingin Kontulassa Kontulankujalla ja Roihuvuoressa Untuvaisenkujalla. Näissä kohteissa motivointikeinot on otettu hyvin vastaan ja uusia asukkaita on saatu houkuteltua mukaan asukastoimintaan. Motivointikeinoja voi hyödyntää sellaisenaan tai muuttaa ne omaan taloon paremmin sopiviksi. Motivointikeinoista voidaan sopia yhteisissä asukaskokouksissa.

Untuvaisenkujalla (Roihuvuoren Kiinteistöt Oy) on järjestetty kerran kuussa talotoimikunnan kahvitunti, jossa puheenjohtaja vastailee asukkaiden esittämiin kysymyksiin. Tilaisuus on avoin kaikille taloyhtiön asukkaille. Kahvitarjoilusta vastaa talotoimikunta. Samalla on jaettu Roihuvuoren Kiinteistöjen lahjoittamia biojätepusseja. Biojätepussien hakeminen on helppo syy piipahtaa paikalle ja kysellä ajankohtaisista asioista ja tutustua naapureihin. Lisäksi talotoimikunnan kahvintunnin yhteydessä on vietetty esimerkiksi asukkaiden syntymäpäiviä. Ilmoitukset on laitettu viikkoa ennen tilaisuutta talojen tuulikaappeihin, joissa on muovitaskut niitä varten.

Kontulankujalla (Vesalan Kiinteistöt Oy) on houkuteltu asukkaita kokouksiin arvonnoilla. Palkintoina voi arpoa esimerkiksi herkkuruokakorin tai leivonnaisia – lahjoituksina saatuja tai itse tehtyjä. Pääpalkinnoksi voi miettiä muutakin houkuttelevaa, ehkä myös kestävämpää hyödykettä, kuten siivouspalvelua. Asukaskokouksen alussa kerätään numeroidut laput osanottajilta, ja kokouksen lopussa hoidetaan varsinainen arvonta.

Myös juhlat ja talkoot lisäävät yhteishenkeä ja osallistumista. Talkoot houkuttelevat mukaan, jos niihin järjestetään pientä tarjoilua ja mukavaa yhteistä ajanvietettä, esimerkiksi grillailua. Talkoiden onnistumista auttaa se, että työvälineet saadaan talon puolesta (haravat, kottikärryt, jätesäkkejä) ja että pihalle tilataan jätelava. Asukkaita tulee ohjeistaa selkeästi jätelavan oikeaan käyttöön. Asukkaat voivat myös juhlia yhdessä esimerkiksi joulua tai oman talon syntymäpäiviä. Joulujuhlat voi järjestää erikseen aikuisille ja lapsille. Lasten juhlat voi pitää aamupäivän aikana. Joulupukki voi jakaa pieniä lahjoja lapsille. Lahja voi olla herkkupussi, jossa sisältönä on hedelmiä ja karkkeja. Aikuisille tarjotaan maittavia jouluruokia ja glögiä lasten juhlien jälkeen samoissa tiloissa.
Talotoimikunnan kahvitunnilla, arvonnalla, talkoilla ja juhlilla on saatu asukastoimintaan enemmän asukkaita.


Resurssit

Toiminta rahoitetaan asukastoimikunnan perustoimintaan varatuilla rahoilla. Asukasaktiivit voivat myös toimia yhteistyössä alueen muiden talojen kanssa. Kustannuksissa säästetään, kun järjestetään yhteisiä tapahtumia tai hankitaan esimerkiksi yhteiskäyttötavaroita. Talon omat käytettävissä olevat tilat on hyvä selvittää ennen toiminnan suunnittelua. Kerhotilat soveltuvat usein mainiosti tapaamisten järjestämiseen.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Asukasdemokratia ja yhteisöllisyys vahvistuvat. Tieto taloa koskevista asioista leviää paremmin. Talkoissa harrastetaan hyötyliikuntaa. Viihtyisyyden ja naapurituntemuksen kautta myös turvallisuus lisääntyy.


Lähteet

Roihuvuoren Kiinteistöt Oy, Strömsinlahti / Untuvaisenkuja 1, talotoimikunta
Vesalan Kiinteistöt Oy, Kontulankuja 3, talotoimikunta

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä