Toimitilojen muunneltavuus (pdf)


Avainsanat: järjestöt, kunnat, yhteistyö, asukastoiminta, yhteiskäyttö

Kenelle: järjestöille, kerhoille, asukastilojen käyttäjille, kunnan eri yksiköille


Tavoite

Toteuttaa tilojen sisustuksessa edullisesti ratkaisuja, jotka mahdollistavat tilojen moninaisen käytön eri käyttäjäryhmiä ajatellen. Hyödyntää käytettyjä ja kierrätettyjä huonekaluja ja sisustuselementtejä.


Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Useiden eri käyttäjäryhmien yhteiskäytössä olevat tilat tai vain osan aikaa vuorokaudesta päätarkoitukseensa käytettävät tilat voidaan pienillä sisustusratkaisuilla muuntaa eri tarkoituksiin sopiviksi. Näin tilat saadaan tehokkaammin käyttöön, ja ne sopivat kulloinkin vuorossa olevan käyttäjäryhmän tarpeisiin. Toteutuksessa suositaan käytettyjä ja kierrätettyjä materiaaleja.


Toteuttaminen

Ennen tilojen uutta ilmettä kartoitetaan tilan erilaiset käyttötarpeet. Suunniteltavat muutokset kannattaa toteuttaa niin, että tilan muuttaminen eri käyttötarkoituksia varten on kohtuullisen yksinkertaista ja nopeaa. Esimerkiksi kankailla saadaan helposti pehmennettyä yleisilmettä sekä peitettyä hyllyjä tai seiniä jotka halutaan piiloon. On hyvä varata riittävästi säilytystilaa kulloinkin tarpeettomille tavaroille ja huonekaluille. Toteutuksesta voivat vastata tilan käyttäjät tai työhön voidaan palkata sisustamisen asiantuntija.


Resurssit

Tarvittavat materiaalit vaihtelevat kunkin tilan käyttötarkoituksesta riippuen. Esimerkiksi kankaiden ja huonekalujen hankkiminen käytettynä kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta ei välttämättä vaadi suurta budjettia, ja jotain hyödyllistä saattaa löytyä lahjoituksena tilan käyttäjiltäkin. Pienet ompeluja kunnostusurakat voi hoitaa vaikkapa talkoovoimin, ja ompelukonetta sekä työkaluja voi kysyä lainaan esimerkiksi tilan käyttäjiltä. Vaadittava työaika vaihtelee projektin suuruusluokan mukaan – jo muutamassa tunnissa voi tilaan saada uutta ilmettä, mutta isompien ompelu- tai kunnostustöiden tekemiseen kuluu luonnollisesti enemmän aikaa.


Kokemuksia

Espoon kaupungin perheasioiden yksikössä toimivan perheiden tapaamispaikan tilat ovat osan viikosta neuvotteluhuonekäytössä. Tiloista haluttiin muokata lapsille virikkeellisemmät helpoilla ratkaisuilla, joilla neuvotteluhuone saadaan muutettua leikkihuoneeksi ja taas takaisin toimistokäyttöön. Suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi pienellä korvauksella sisustussuunnittelija sekä oman työnsä puitteissa tapaamispaikan työntekijä. Yhteensä työaikaa kului suunnitteluun, materiaalien hankintaan ja toteutukseen noin 30 tuntia.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta hankittiin kankaita, valaisimia, pieniä huonekaluja sekä leluja. Tehtiin mm. huoneen seinille verhoja, joilla saatiin peitettyä neuvotteluhuoneen ilmoitus- ja valkotaulut. Lisäksi ommeltiin tyynyjä sekä koristeltiin valaisimia ja huonekaluja – pieni lipastokin muuntui leikkiuuniksi. Ratkaisuissa pyrittiin huomioimaan hyvät säilytysmahdollisuudet, jolloin lapsiperheille tarkoitetut sisustuselementit on helppo korjata sivuun tilojen toimistokäytön ajaksi. Palaute käyttäjiltä on ollut pelkästään positiivista, ja käyttäjät ovat myös innostuneet lahjoittamaan itselleen tarpeettomia tavaroita tilan kehittämistä varten.


Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet edesauttavat niiden tehokasta käyttöä. Tiloja ei tarvitse pitää tyhjillään, vaan esimerkiksi päivisin yhteen tarkoitukseen käytettävät tilat voidaan illaksi muuntaa toiseen käyttötarkoitukseen sopiviksi. Käytettyjen materiaalien hyödyntäminen sisustuksessa säästää luonnonvaroja ja samalla myös rahaa verrattuna samojen materiaalien hankintaan uutena. Mikäli projekti talkoillaan porukalla, voidaan parhaassa tapauksessa lisätä käyttäjien yhteishenkeä sekä huomioida käyttäjien toiveita toteutuksesta.


Yhteystiedot

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Eija Koski

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä