Yhteisellä teemalla alueellisia asukastapahtumia (pdf)

 

Avainsanat: yhteistyö, asukkaat, taloyhtiö, järjestöt, kaupunginosa, asukastoiminta

 

Kenelle: asukkaille, taloyhtiöille, yhdistyksille

 

 

Tavoite

Edistää yhteisöllisyyttä, hyvää naapuruutta ja viihtyvyyttä esimerkiksi asuinalueella tai taloyhtiössä.

 

 

Hyvä käytäntö pähkinänkuoressa

Samana päivänä vietetään ympäri kaupunkia asukastapahtumia yhteisellä teemalla, esimerkiksi naapuruutta, terveyttä tai kestävää elämäntapaa edistäen. Toteutukset voivat vaihdella yksittäisen taloyhtiön pihajuhlista koko kaupunginosan yhteisiin tapahtumiin.

 

 

Toteuttaminen

Aloitteen tekevä taho kutsuu kokoon suunnittelutyöryhmän. Sopivia yhteistyötahoja ovat esimerkiksi alueen päiväkodit, koulut, asukas- tai leikkipuistot, asukas- ja nuorisotilat, kirjasto sekä erilaiset järjestöt ja yhdistykset. Monet toimijat voivat todennäköisesti osallistua toteutukseen varsinaisen työaikansa puitteissa, ja esimerkiksi järjestöt saavat vaivanpalkaksi näkyvyyttä ja mahdollisuuden uusien jäsenten hankintaan. Myös tarjoilut voidaan toteuttaa esimerkiksi partiolaisten tai Marttojen toimesta, jolloin heidän on mahdollista kerätä varoja toiminnalleen. Isompaa tapahtumaa järjestettäessä tulee huolehtia, että mahdolliset tapahtumaluvat, järjestyksenvalvojat ja hygieniapassit ovat kunnossa.

 

 

Resurssit

Resurssitarve riippuu paljon päivän toteutuksesta. Nyyttikestiperiaatteella pidettävät pienet pihajuhlat tai koko kaupunginosan yhteiset karnevaalit vaativat hyvin erilaiset järjestelyt. Sekä pienten että isojen tapahtumien suunnittelussa tiedotukseen ja mainostamiseen kannattaa kuitenkin varata riittävästi aikaa potentiaalisten osallistujien tavoittamiseksi. Kaiken kokoisissa tapahtumissa tarvitaan yhteyshenkilö tai ryhmä, joka vastaa suunnittelusta, tehtävien jakamisesta ja käytännön sujuvuudesta. Monet alueelliset toimijat voivat osallistua suunnitteluun ja toteutukseen työajallaan, joten erillisiä henkilöresursseja ei välttämättä tarvita.

 

 

Kokemuksia

Naapuripäivä

Naapuripäivä on kansainväliseksi kasvanut teemapäivä, joka keskittyy erityisesti yhteisöllisyyden ja naapuruuden edistämiseen. Espoon Suvelassa Naapuripäivää vietettiin lähekkäin sijaitsevien Suvelan asukaspuiston ja asukas- ja nuorisotila Sentterin pihapiireissä. Mukana järjestelyissä olivat lisäksi alueellinen liikunnanohjaaja, kaupungin kulttuuripalvelut, partiolaiset, lähipoliisi sekä 4V-hanke. Iltapäivän mittaan oli mahdollista pelata piha- ja sisäpelejä, laulaa karaokea, katsella nukketeatteriesitystä, grillata omia eväitä, ostaa ja myydä pihakirppiksellä, kahvitella partiolaisten kahviossa sekä tutustua lähipoliisiin. Päivän suunnittelua koordinoi 4V-hanke. Suuria rahallisia resursseja ei tarvittu, sillä sekä etukäteisjärjestelyt että varsinaisen päivän toteutus pystyttiin hoitamaan kunkin osallistujatahon työajalla ja perustoiminnan puitteissa.

 

Maailman suurin kirppis

Maailman suurin kirppis on Vantaan kaupungin organisoima tapahtuma, jossa samana päivänä eri kaupunginosissa järjestetään katukirpputori-tapahtuma. Tapahtuma järjestetään vuosittain Vantaan kaupunkijuhlien aikaan. Myyntipaikka on myyjille (asukkaille) maksuton, heidän täytyy vain huolehtia myyntipaikkansa tarpeistosta, esimerkiksi pöydistä, tuoleista ja vaaterekistä. Tapahtuman yhteydessä paikalliset järjestöt ovat esitelleet toimintaansa ja myyneet pientä purtavaa omissa kojuissaan. Vuonna 2010 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma onnistui hyvin - tapahtumiin saapui paljon ihmisiä ja aurinkoinen sää suosi osanottajia!

 

Terveyspäivä

4V-hankkeen, helsinkiläisen asukastalo Ankkurin ja sosiaalialan opiskelijoiden yhteistyöllä järjestettiin erityisesti maahanmuuttajille suunnattu terveyspäivä asukastalo Ankkurissa keväällä 2009. Alueelliset terveyspäivät ovat osa Kansanterveyslaitoksen toimintaa, ja Ankkurissa teemapäivää vietettiin "Hyvänolon kierroksen" merkeissä. Tilaisuudessa jaettiin hyvinvointipassit, joihin kävijät keräsivät leimat jokaiselta infopisteeltä. Infopisteille oli kutsuttu paikallisia toimijoita, mm. apteekki ja hammaslääkäri, jotka itse vastasivat pisteistä ja pisteellä tapahtuvasta esittelystä. Opiskelijaryhmän suunnittelemassa ja toteuttamassa infopisteessä pystyi testaamaan tasapainoaan ja sai vinkkejä liikunnan harrastamiseen (mukaan lukien lähialueen ulkoliikuntamahdollisuudet). Jokaiselle leimat keränneelle osallistujalle tarjottiin kevyt lounas ja palkinnoksi lahjoituksina saadut kuntosalilahjakortit. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin lääkärin luento.

 

 

Hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Yhteisöllisyyden lisääntyminen alueella tukee sosiaalisen kestävyyden periaatteita. Turvallisuudentunne ja viihtyvyys kasvavat kun naapurit, lähialueen toimijat ja palvelut tunnetaan.

 

 

Yhteystiedot

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Eija Koski


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä