Tiedotteet

19.10.2009

Päiväkodit säästävät luontoa ja rahaa käsipyyhekeksinnöllä

Pienet arjen innovaatiot voivat säästää luontoa ja rahaa. Päiväkodeissa on keksitty luontoa ja energiaa säästävä, mutta hygieninen tapa lasten käsien kuivaamiseen.


Päiväkodeissa pestään käsiä usein ja hygieniasyistä käytössä ovat usein paperiset käsipyyhkeet. Ne eivät ole kuitenkaan kovin ympäristöystävällisiä. Froteepyyhkeitä taas joutuu pesemään päivittäin. Näin toimittiin esimerkiksi helsinkiläisessä yhdeksän lapsen ryhmäperhepäiväkoti Artussa, jossa pyykinpesukone ja kuivauskaappi olivat käytössä joka päivä. Tämä kulutti paljon energiaa.

Sitten Artussa keksittiin käyttää lakanakankaasta leikattuja, 10 x 15 senttimetrin käsipyyhepalasia. Nyt pesukone täyttyy pyyhkeistä vain kerran kahdessa viikossa ja ohuet kangaspalat kuivuvat yleensä huoneenlämmössä. Päiväkoti säästää energiaa yhdeksän koneellisen verran kahdessa viikossa. Lapset oppivat samalla kestävän kehityksen merkitystä arjen askareissa.

Käsipyyheideaa levitetään nyt muihinkin päiväkoteihin. Espoon Kiltapuiston päiväkoti siirtyi keväällä lakanapyyhkeisiin. Helsingissä Rannan päiväkodista lähtee yksi ryhmä ja Tammisalon päiväkodista kaksi ryhmää testaamaan lakanapyyhelappusia syksyn aikana.

Myös päiväkoti Tunturissa Mellunmäessä kolme ryhmää aikoo kokeilla ideaa. Pyyhelappusia leikataan ja ommellaan talkoovoimin keskiviikkona 21.10 klo 16–19 päiväkodin tiloissa.

4V-hanke ja Helsingin kaupungin sosiaalivirasto tukevat kokeilua.

Lisätietoja:
Katja Viberg, ympäristökasvattaja p. 045-636 6311Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä