Tiedotteet

29.1.2010

Tuntosarvet tulevaisuuteen – Tavoitteena kestävän kehityksen ohjelma kaikkiin kouluihin

Koulujen kestävän kehityksen ohjelmatyötä tuetaan useiden tahojen yhteisvoimin. Kansallisena tavoitteena on saada kestävän kehityksen ohjelma kaikille koululle ja oppilaitoksille jo tänä vuonna. Uusi esite sekä monet muut materiaalit ja koulutukset auttavat tavoitteen toteutumisessa.

Suomessa toteutetaan kansallisen Kestävän kehityksen toimikunnan koulutusjaoston laatimaa Kestävän kehityksen kasvatuksen ja koulutuksen strategiaa, jonka yhtenä suurena tavoitteena on, että tähän vuoteen mennessä kaikilla Suomen kouluilla ja oppilaitoksilla olisi kestävän kehityksen ohjelma. Tavoitetta ei vielä ole saavutettu, ja sen toteutumiseksi lähitulevaisuudessa on tehtävä yhdessä paljon töitä.

Opetushallituksen viime keväänä kokoama asiantuntijatyöryhmä määritteli syksyn aikana mitä koulun kestävän kehityksen ohjelmalla koulutusjaoston strategiassa tarkoitetaan. Määrittelytyön tuloksena julkaistiin 8-sivuinen Seppo Leinosen kuvittama Keke koulussa  -esite juuri Educa -messujen alla.

Työryhmä toivoo että yhteisen määrittelyn jälkeen tavoite olisi selkeämpi, ja koulujen sekä yksittäisten opettajien olisi siihen helpompi tarttua.

Hannu Rautanen, Kaarinalaisen Piispanlähteen koulun rehtori toteaa esitteessä: ”Kekeilevä kouluni on minulle ilosanoma ja kouluarjen monipuolistaja – kehittymisen työkalu. Tuntosarvet tulevaisuuteen.”

Koulujen kestävän kehityksen ohjelmatyöhön liittyen tarjoavat ohjausta, materiaaleja ja koulutusta Opetushallituksen lisäksi useat järjestöt, luonto- ja ympäristökoulut, oppilaitokset ja hankkeet. Vihreä lippu -ohjelma ja Oppilaitosten Kestävän kehityksen sertifiointi tarjoavat käytännön työkaluja kestävän kehityksen ohjelman rakentamiseen.

Tietoa kestävän kehityksen ohjelmasta sekä tuesta kouluille on esillä Educa -messujen osastolla 3g41.

Lisätietoja:

Aino Alasentie,
Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, Vihreä lippu –päällikkö: 0400 395 295
Erkka Laininen,
OKKA-säätiö, suunnittelupäälliikkö, oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi:
050 3729 195
Katja Viberg,
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Ympäristökoulun rehtori: 045 636 6311Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä