Tiedotteet

28.1.2011

Uudet oppaat kestävään asumiseen vuokratalojen asukkaille ja maahanmuuttajille

Mitä asukasdemokratia tarkoittaa? Miksi energian ja veden säästäminen kannattaa? Entä mistä potkua asukastapahtumiin? Muun muassa näihin asioihin löytyy vastauksia 4V-hankkeen julkaisusta: Onko keke kotona? Opas kestävään asumiseen. Opas on suunnattu erityisesti kaupunkien omistamien vuokrataloyhtiöiden asukkaille ja asukastoimikunnille.

Noin puoli miljoonaa suomalaista asuu vuokralla kuntien omistamissa taloyhtiöissä. Joka kuudes helsinkiläinen on kaupungin vuokra-asukas. Asumistottumuksilla on suuri merkitys asumisen ympäristövaikutusten vähentämisessä. Esimerkiksi energiansäästöstä kolmasosa voidaan saavuttaa asukkaiden toimintatapojen muutoksilla.

 

Ekologisten toimintatapojen lisäksi kestävä kehitys tarkoittaa muun muassa asukkaiden mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa. Asukasosallisuus lisää vastuunottoa yhteisistä asioista, asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta. Samalla kustannukset laskevat, kun turhia energia-, ilkivalta-, ja jätehuoltokustannuksia ei tarvitse maksaa. Ympäristötekojen lisäksi asukkaat voivat siis saada säästöä vuokraan vaikuttaviin kuluihin.

 

Oppaaseen on koottu runsaasti tosielämän hyviä esimerkkejä asukastoiminnasta vuokrataloyhtiöissä. Tarjolla on myös malleja tiedottamiseen veden- ja energiankulutuksesta sekä jätekustannuksista. Mallit voi kopioida omaan käyttöön ja niihin voi lisätä tietoa oman talon kulutuksista ja kustannuksista.

 

Opasta on jaettu pääkaupunkiseudun vuokrataloyhtiöiden asukastoimikunnille. Lisäksi opas on ladattavissa netissä osoitteessa: www.4v.fi/kekekotona

 

 

Vinkkejä asumiseen eri kielillä

 

4V-hankkeelta on ilmestynyt myös Vinkkejä asumiseen, jossa annetaan tietoa vuokra-asumisesta ja kodin kunnossapidosta, vinkkejä rahan ja ympäristön säästämiseen sekä neuvoja hyvään rinnakkaiseloon naapureiden kanssa. Opas sopii niin maahanmuuttajalle kuin ensimmäiseen omaan kotiin  muuttavalle. Esimerkiksi VAV Asunnot jakaa opasta kaikille taloon muuttaville.


Kirjanen on julkaistu selkosuomeksi, englanniksi, venäjäksi, somaliksi, arabiaksi ja soraniksi ja se on ladattavissa osoitteessa www.4v.fi/vinkkejaasumiseen.

 

4V-hanke on julkaissut useita oppaita, joita saa vapaasti ladata netistä. Julkaisuja saa myös linkittää suoraan esimerkiksi taloyhtiöiden omille sivuille.

 

Lisätietoja:

Yhteisöllisyyskoordinaattori Hanna Lilja, 050-501 4850, hanna.lilja(at)kierratyskeskus.fi

Tiedottaja Päivi Suihkonen, 0400-348 104, paivi.suihkonen(at)kierratyskeskus.fi


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä