Tiedotteet

25.10.2010 9.38

Uusi opas ohjaa kestävään järjestötoimintaan

Miten järjestötilojen vuokrakuluja saadaan pienennettyä? Miten järjestetään kestävän kehityksen mukainen tapahtuma? Millaisia hyötyjä voidaan tavoittaa alueellisella yhteistyöllä? Näitä ja muita kestävään kehitykseen liittyviä kysymyksiä käsitellään 4V-hankkeen julkaisemassa oppaassa "Keke mukaan kuvioihin – Vinkkejä kestävään järjestötoimintaan." Hanke tarjoaa järjestöille myös koulutusta aiheesta.

Suomessa on noin 130 000 yhdistystä ja järjestöä. Niiden toiminnalla on vaikutuksia sekä paikalliseen ympäristöön että maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen. Suurimmat ympäristöteot syntyvät vaikuttamalla liikenteeseen, tilojen käyttöön ja ruokavalioon.

 

Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan paitsi toiminnan ekologista myös sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista puolta. Niinpä järjestöjen toimintaa voidaan arvioida esimerkiksi turvallisuuden, tasa-arvon ja paikallisten palvelujen käytön kannalta.

 

Kaikenlaiset järjestöt voivatkin tarkastella toimintaansa kestävän kehityksen näkökulmasta, vaikka se ei kuuluisikaan järjestön ydintoimintaan. Asiassa auttaa erityisesti oppaan kestävän toiminnan tarkastuslista, jossa käydään läpi liikkuminen, hankinnat, tarjoilut, jätteiden synnyn ehkäisy ja lajittelu, tilojen käyttö ja koulutus.

 

"Listan avulla saa nopeasti käsityksen, miten keke-asiat on otettu omassa järjestössä huomioon", kertoo Milla Talja, yksi oppaan kirjoittajista. 

 

Opas ja koulutukset tulevat tarpeeseen, sillä järjestöille yleisesti suunnattua kestävän kehityksen materiaalia ei ole juuri tarjolla. Esimerkiksi Vantaan kaupunki on päättänyt jakaa opasta järjestämissään avustusinfoissa ja järjestöpalavereissa.

 

Oppaan voi ladata ilmaiseksi netissä osoitteesta www.4v.fi/julkaisut

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koulutuksiin: Milja Talja, 4V-hanke

p. 050-3124495, milla.talja@vantaa.fi

 

Seuraavat koulutusajat:

 

Ke 3.11.2010 klo 17.00–19.30 Vieraileva luennoitsija: koulutussihteeri Ville Salo, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry: Hiilineutraali tapahtuma

 

Ti 16.11.2010 klo 16.00–18.30 Vieraileva luennoitsija: suunnittelusihteeri Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö-Allianssi ry: Yhdenvertaisuustyö järjestössä


Tulosta ()


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä