Hyviä kokemuksia


Tiedätkö asukastoiminnassa ja taloyhtiössä kestävää kehitystä edistäviä käytäntöjä? Hyvä kestävän kehityksen käytäntö voi olla pienempi tai suurempi toteuttamiskelpoinen malli, toimintapa tai sosiaalinen innovaatio.


Hyviä kokemuksia jaettiin hankkeessa vuokrataloyhtiöiden asukkaiden ja henkilökunnan kesken yli kuntarajojen.

 

Matkan varrelta kerätyt kokemukset koottiin nettipankiksi: www.4v.fi/hyvatkaytannot.


 

Aktiiviset asukkaat palkittiin valopilkulla


Leppävaara-seura ry ja 4V-hanke valitsivat vuokrakerrostalo Postipuuntie 5:n asukkaat vuoden valopilkuiksi. Valopilkku-palkinnolla haluttiin antaa tunnustusta talon asukkaiden aktiiviselle yhteistoiminnalle oman asuinympäristönsä viihtyisyyden parantamiseksi. Leppävaara-seura ry:n Valopilkku-palkinto annetaan aina vuoden pimeimpänä aikana ihmisille tai ilmiöille, jotka ovat edesauttaneet myönteistä kaupunkielämää alueella.


Postipuuntie 5 on Leppävaaran vanhin vuokrakerrostalo. Tänä vuonna talon valmistumisesta on kulunut puoli vuosisataa. Asukastoiminta talossa on ollut aktiivista alusta alkaen. Asukastoimikunnan nykyinen puheenjohtaja Laila Salava sekä sen pitkäaikainen aktiivi Irma Nordström olivat Valopilkku-palkinnosta mielissään, vaikka toteavatkin että asukastoiminnassa olisi vielä parantamisen varaa. "Asukastoimintaa on ollut aikaisemmin paljon enemmän. Aikoinaan meillä oli jopa asukkaiden lentopallojoukkue", kertoo Irma Nordström, joka on asunut talossa jo 1970-luvulta lähtien. "Nykyisin on vaikeampaa saada ihmisiä liikkeelle, kun kaikki elävät enemmän omissa oloissaan. Myös työelämä vie niin paljon voimia, ettei nuorillakaan tahdo löytyä aikaa ja energiaa asukastoimintaan", myötäilee Laila Salava.


Postipuuntie 5:ssä talkoohenkeä kuitenkin löytyy edelleen. Esimerkiksi pihan kukkaistutuksista huolehditaan omin voimin. "Leppävaarassa on meidän lisäksemme vain yksi toinen vuokratalo, jossa pihaa hoitaisivat asukkaat itse. Muualla pihaa hoitavat palkatut ihmiset", kertoo Laila Salava. Pihalle on rakennettu asukkaiden toimesta myös grillikatos, jossa asukkaat voivat järjestää esimerkiksi pihajuhlia. Talvella kokouksia ja tapahtumia järjestetään kerhotilassa.


Asukastoimikunnan aktiivit vakuuttavat, että myös vuokratalossa asukkaiden kannattaa toimia oman asumisviihtyvyytensä parantamiseksi. Yhdessä tekemällä oppii tuntemaan talon väkeä ja ottamaan vastuuta yhteisistä asioista. "Vuokratalojen asukaiden kuulee usein sanovan, että mitä järkeä siinä asukastoiminnassa on, kun ei se vaikuta vuokran määrään. Mutta eihän tämän toiminnan hyötyä mitata rahassa. Kun tehdään yhdessä ja tutustutaan naapureihin, se parantaa suoraan asumisen laatua", Salava toteaa. "Meidän talossa on esimerkiksi todella vähän ilkivaltaa, kun vertaa muihin alueen vuokrataloihin", huomauttaa Nordström.


Yksinkertaista reseptiä asukastoiminnan aktivoimiseksi Nordström ja Salava eivät osaa antaa, mutta rohkaisevat ideointiin ja oma-aloitteisuuteen. "Paljon riippuu ihan yksittäisistä ihmisistä. Jos vaikkapa asukastoimikunnan puheenjohtaja on aktiivinen, niin muiden asukkaiden on helppoa lähteä mukaan toimintaan", Laila Salava arvioi.


Teksti: Elina Mikola


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä