Työkalut ja toimintaohjeet

 

 


PÄÄTEEMA

2.1. Asukasosallisuus ja viihtyisyysOsateemat

• Asukasosallisuus ja -demokratia, 2.1.1
• Hyvä naapuruus ja asumisen monikulttuurisuus, 2.1.2
• Asumisen turvallisuus, 2.1.4
• Yhteiset tilat ja piha-alueet, 2.1.3Sekä asukkaalla että taloyhtiöllä on tärkeä rooli hyvässä asumisessa. Sen toteutumiseksi asukkaalta tarvitaan vastuunottoa omista ratkaisuistaan ja muiden huomioimista. Yhtiö luo puitteet ja toimintakulttuurin, joka edistää kestävää ja viihtyisää asumista sekä yhteistyötä asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

Monet tekijät vaikuttavat asumisen viihtyisyyteen. Useimmiten kärkipäässä ovat turvallisuus, hyvä kiinteistönhoito ja ylläpito, sujuva tiedonkulku sekä asukkaiden tarpeiden huomiointi. Viihtyisyys riippuu myös asujan henkilökohtaisista mieltymyksistä; toinen arvostaa luonnon rauhaa, toinen keskeistä sijaintia kaupungin sykkeessä.

Asukkaiden osallisuuteen kiteytyy monta sosiaalisen kestävyyden näkökulmaa. Mahdollisuus vaikuttaa oman asumisen asioihin, yhteiset tavoitteet ja osallistuminen edistävät vastuullisuutta ja sitouttavat asuinyhteisöön. Osallisuuden tunteesta kumpuaa yhteisöllisyys, joka antaa tilaa ihmisten yksilöllisyydelle ja moniarvoisuudelle sekä lisää turvallisuudentunnetta ja viihtymistä kotona ja asuinalueella. Asukasosallisuus tukee välttämättömällä tavalla ekologisen näkökulman ja ympäristövastuullisen asumisen toteutumista. Tämä kaikki linkittyy myös taloudelliseen kestävyyteen. Asukkaiden omat arjen valinnat painavat paljon muun muassa kiinteistön energian kulutuksen ja muiden hoitokustannusten vaakakupissa.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä