Jätetäänkö vähemmälle?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka monta tyhjää jogurttipurkkia tai margariinirasiaa ehtii kasautua vuoden aikana? Tai mitä maksaa väärään paikkaan jätetty romu ja roska? Keskivertoasukas tuottaa vuosittain jopa 170 kiloa kaatopaikalle joutuvaa sekajätettä. Se tarkoittaa noin 200 roskapussillista vuodessa.

 

Asia ei ole yhdentekevä. Sen lisäksi, että jätehuolto maksaa paljon, kaatopaikat saastuttavat vettä, maaperää ja ilmaa. Samalla uusien tavaroiden tuottaminen kuluttaa luonnonvarojamme.

 

Jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin yli kolme maapalloa! Sinäkin voit ehkäistä jätteen syntyä ostamalla vain tarpeellista ja kestävää, korjaamalla tavaroita sekä kierrättämällä ja lajittelemalla jätteet.

 

 

Älä ruoki roskista!

Tiesitkö, että suomalaiset heittävät suuren määrän syömäkelpoista ruokaa roskiin?

Lapsiperheet heittävät noin viidenneksen, useat jopa kolmanneksen ostamastaan ruoasta pois. Ruoan tuottaminen kuormittaa ympäristöä huomattavasti ja ruoan ostaminen jätteeksi on silkkaa rahan haaskausta

 

Huolehdi jätteet oikeaan paikkaan!

Tiesitkö, että jätteiden keräämisen kustannukset vaikuttavat vuokraan? Huonekalujen, polkupyörien ja muun romun hylkääminen pihamaalle tai roskakatokseen voi tuoda kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannukset taloyhtiölle vuosittain. Isoissa yhtiöissä summa voi olla jopa yli 100 000 euroa vuosittain.

 

 

Ilmaista neuvontaa pääkaupunkiseudulla!

Tilaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n maksuton luento asukasiltaan. Palvelu toimii Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueilla.

 

Aiheeksi voit valita:

• Vähennä jätettä ja kierrätä – myös kukkaro kiittää

• Söikö roskis perheen lounaan? Niksit ruokajätteen välttämiseen

• Helppo ja ekologinen siivous

• Ongelmajätteet talteen

• Kestovaippa – lapsiperheen ympäristöteko

• Kompostointi

 

Samoissa kunnissa voit tilata ilmaiseksi myös oppaita ja esitteitä muun muassa jätteen määrän vähentämisestä, kompostoinnista ja lajittelusta. Monia oppaista on saatavilla useilla kielillä. Katso lisäksi HSY:n kompostointikurssit (vähintään 10 hengen ryhmille) syksyisin ja keväisin tapahtumakalenterista: www.hsy.fi.

 

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kannattaa kysyä mahdollisuuksista saada neuvontaa ja materiaaleja oman kunnan jätehuollosta vastaavalta taholta tai ympäristökeskuksesta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä