Kohtuukäyttäjä vai suurkuluttaja?

Tiesitkö, että pienillä valinnoilla voit todella vaikuttaa asumisen kustannuksiin? Energiankulutus on iso osa asumisen kustannuksista. Noin 40 prosenttia kerros- tai rivitalon hoitokustannuksista kuluu energiaan ja veteen. Kun säästät energiaa, säästät rahaa, luontoa ja hillitset ilmastonmuutosta.

Säästää voit niin sähkön, lämmityksen kuin veden kulutuksessa. Esimerkiksi lämpimän veden tuhlaileva käyttö sekä liiallinen tuulettaminen kylmällä ilmalla aiheuttavat taloyhtiölle turhia kustannuksia, jotka vaikuttavat vuokran suuruuteen. Sähkön käytön vähentäminen pienentää suoraan omaa sähkölaskuasi.

 

Keskivertoasukas käyttää 155 litraa vettä vuorokaudessa, mutta käyttötottumuksissa on suuria eroja. Jotkut kuluttavat 90 litraa vuorokaudessa, toiset huikeat 270 litraa. Omilla valinnoilla voi tähänkin vaikuttaa! Pidä silmällä etenkin lämpimän veden käyttöäsi, sillä vesilaskun lisäksi se vaikuttaa talon energiakustannuksiin.

 

Vinkkejä energian- ja vedensäästöön:

 

Ei lämmin luita riko

mutta asteen alhaisempi huonelämpötila säästää 5 % lämmityskuluissa. Suositeltava huonelämpötila on 20–22 °C Hanki mittari, seuraa huonelämpötilaa ja ilmoita liian korkeista luvuista isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle. Oikea sisäilman lämpötila on myös terveellinen.

 

Sammutitko kahvinkeittimen?

Tarkista myös tv ja stereot! Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikkei laitetta käytetä. Jopa 10 % kodin sähköstä kuluu laitteiden valmiustilaan. Televisiot, tietokoneet ja näytöt, dvd-soittimet, digiboksit ja muut laitteet kannattaa sulkea yöksi virtakytkimestä.

 

Vesiputous vessassa?

Hanat ja wc-istuin voivat vuotaa lähes huomaamatta. Pienikin vuoto tarkoittaa suurta lisäystä vedenkulutukseen. Vuotava pönttö voi maksaa jopa tuhansia euroja vuodessa. Jos huomaat vuodon, muista tehdä vikailmoitus!

 

Polkemalla pidemmälle!

Muista myös ympäristöystävällinen liikkuminen. Kun jätät auton kotiin ja polkaiset pyörällä kauppaan tai töihin, luonto kiittää ja kunto kasvaa!

 


 

 

 

Katso hyvät käytännöt:

Sinustako ympäristöekspertti?

 


 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä