Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Kiertotaloudessa-blogiarkisto

6.6.2018

Miksi kiertotalous on hyvä valinta?

"Kiertotalouden mukaisen suunnittelun paalupaikkaa pitää mielestäni Voimisteluliitto."

Kiertotalouden-paalupaikka734x400

Tähän päivään asti taloutemme on perustunut lineaariseen malliin, jossa neitseellisistä materiaaleista tehdään tuotteita. Ostamme, käytämme ja lopulta heitämme menemään. Maapallomme ei kuitenkaan kestä tällaista kulutusta, jossa haaskataan luonnonvaroja lyhytnäköisesti.

Jätteiden kierrätys ei ole riittävä ratkaisu luonnonvarojen kestävään käyttöön, vaan koko ajattelumalli täytyy laittaa uusiksi. Suomi kulutti oman osansa maailman luonnonvaroista tänä vuonna vähän yli kolmessa kuukaudessa, jo huhtikuun alkupuolella. Loppuvuosi menee pahasti velaksi. Paljon on siis petrattavaa.

Kiertotaloudesta löytyy osa ratkaisua ongelmaan. Termi on uusi ja monelle merkitys vielä epäselvä. Moni mieltää kiertotalouden kierrätykseksi; tavaran kiertoon laittamiseksi tai jätteiden lajitteluksi. Mutta se on paljon muutakin.

Kaikki alkaa suunnittelusta 

Tärkeä pointti on, että jo tuotetta suunniteltaessa kuvitellaan sen uusi elämä: mietitään mikä tuotteesta tulee, kun sitä ei enää tarvita alkuperäisessä käytössään. Valmistetaan se laadukkaasti ja käyttöä kestäväksi materiaaleista, jotka on helppo kierrättää. Tai suunnitellaan niin, että tuote on helppo muokata uuteen käyttötarkoitukseen sopivaksi. Pitkälle tähtäävää ajattelua siis. 

Yrityksissä kiertotalouden mukainen ajattelu näkyy hankinnoissa. Siinä, hankitaanko jotakin vain yhtä tilannetta tai tarkoitusta varten, vai onko jatkokäyttöäkin jo mietitty.

Pääasia on, että tuote hankitaan harkiten ja että se hankinta kiertää mahdollisimman pitkään sellaisenaan, muokattuna, korjattuna tai tuunattuna ja lopulta materiaalikierrätyksen kautta taas kohti uusia seikkailuja.

Kun hankintoja pohditaan hieman pidemmällä tähtäimellä kuin vain akuuteinta tarvetta varten, voidaan samalla vaivalla ratkaista tulevia ongelmiankin. Tai ainakin helpottaa sen hetken päänsärkyä, kun tavarasta pitäisi päästä eroon, mutta omatunto soimaa roskiin heittämisestä.

Tapahtumissa tuotteiden sykli ja lineaarisen mallin hankaluudet ovat selvästi esillä. Joku tuote - vaikka banderolli - saattaa olla uutena hankittu, mutta tehtävänsä tehnyt jo yhden viikonlopun jälkeen.

Jos suunnittelussa ei ole ajateltu yhtä tapahtumaa pidemmälle, on tuotteen ainoa osoite tapahtuman jälkeen pahimmassa tapauksessa roskis. Aikamoista tuhlausta, moni ajattelee. Laadukaskaan kangas ei auta, jos logo ja päivämäärä on painettu isolla keskelle kangasta. Reunaan sijoitettuna ne voisi leikata pois, ja loppukangas pääsisi vielä uudelle kierrokselle. Hyvä suunnittelu on siis avainasemassa ja onneksi sellaisia esimerkkejä riittää. 

Satsaus maksaa vaivan 

Vaikka kiertotalouden mukaiset hankinnat saattavat olla aluksi hintavampia, kuin se halvin mahdollinen hankinta, säästyy seuraavilla kierroksilla rahaa, kun kaikenlaista löytyykin jo omasta takaa. Sitä paitsi jätekin maksaa, tosin vasta jälkikäteen, mutta sitä ei yleensä muisteta huomioida kuluissa, kun hankintapäätöksiä tehdään.

Huolella tehty suunnittelutyö säästää arvokasta aikaa myöhemminkin, kun tavaran jatkokäyttö on  etukäteen mietitty. Tapahtumissa tämä on todella tärkeää, sillä tapahtumapaikka täytyy yleensä raivata pikavauhtia. Toisaalta seuraavaa tapahtumaa suunniteltaessa ei tarvitse jokaista somistetta pohtia alusta lähtien, kun edellisen tapahtuman hankinnat on tehty jo tulevatkin tapahtumat huomioiden.  

Kiertotalous ja kuperkeikat liikkuvat käsi kädessä

Olen seurannut useita tapahtumia sekä läheltä että kauempaa. Kiertotalouden mukaisen suunnittelun paalupaikkaa pitää mielestäni Voimisteluliitto. Se järjestää suuria tapahtumia usein ja huomioi aina myös tulevaisuuden.

Näkyvyys ja visuaalinen ilme ovat tärkeä osa voimistelua ja sen tapahtumia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä voisi luoda järkevästi ja tulevaisuutta ajatellen. Monet ohjelmat suunnitellaan alun alkaenkin esitettäviksi useissa tapahtumissa eri vuosina, jolloin myös esiintymisasut saavat monta käyttökertaa. Tapahtumien välillä toimii asukirppari, jossa lopettavat voimistelijat voivat myydä asunsa, eikä tulokkaiden tarvitse hankkia niitä uusina.

Jotkut asut myös suunnitellaan niin, että ne on helppo tuunata uuteen uskoon toista ohjelmaa varten. Lisäksi joissakin esityksissä käytetään tarkoituksella sellaisia vaatteita, esim. mustia legginssejä, jotka jokaiselta löytyy jo valmiiksi ja joille on arjessakin käyttöä, jolloin koko asua ei tarvitse hankkia uutena.  

Kiertotalouteen kuuluu uusien käyttötarkoitusten etsiminen olemassa oleville tavaroille, joten legginsit kiertoon vaan! Siinä säästyy myös kivasti rahaa. Nämä toimet saattavat kuulostaa pieniltä, mutta kun ottaa huomioon, että joissakin kenttänäytöksissä saattaa olla jopa yli 2000 esiintyjää, lasketaan säästetty kangas äkkiä kilometreissä ja säästyneet luonnonvarat kymmenissä tuhansissa kiloissa.

Sisu, Suvi ja kiertotalous

Yksi Voimisteluliiton pitkän tähtäimen hankinta olivat maskotit ja maskottiasut vuoden 2015 World Gymnaestradaa varten. Jo silloin oli selvää, että maskotit jäävät käyttöön myös muihin tapahtumiin, joten niiden vaatteet tehtiin vaihdettaviksi kunkin tapahtuman ilmeen mukaisiksi. Sittemmin Sisu- ja Suvi-maskotit ovatkin viihdyttäneet yleisöä ainakin rytmisen voimistelun maailmancupissa, joukkuevoimistelun MM-kisoissa ja taas tänä vuonna Suomi Gymnaestradassa Turussa.

Kerran huolella suunniteltu hankinta siis toimii vielä vuosien jälkeenkin pienillä muokkauksilla. Kiertotaloudelle ominaisesti alussa tehty ajallinen ja taloudellinen panostus säästää vaivaa ja rahaa monta kertaa tulevaisuudessa ja maksaa itsensä helposti takaisin.  

gymnaestrada-095-print (1)
Voimisteluliiton Sisu-maskotti on jo pieni konkari, mitä kisakokemukseen tulee ja kiertotalouden puolestapuhuja mitä suuremmissa määrin! Kuva: Voimisteluliitto/Jere Satamo

Ratkaisu roskiin heittämisen tuskalle 

Olemme Kierrätyskeskuksessa huomanneet brändättyjen ylijäämätekstiilien paljouden sekä yrityksissä että tapahtumien yhteydessä, ja sen myötä tekstiilien materiaalikierrätyksen mahdollisuuksien puutteen.

Autamme mielellämme keksimään keinoja niiden määrän vähentämiseksi. Ihan nollaan tuskin koskaan päästään, mutta avuksi kehitimme Plan B-uusiomallistoomme palvelun, jossa esimerkiksi kankaat saavat uuden elämän yrityslahjoina. Tuolloin yrityksen tai tapahtuman tarina ja muisto jäävät elämään uusissa tuotteissa.

Tapahtumissa pitkää päivää huhkinutta henkilökuntaa ilahduttaa varmasti banderollista tehty muisto, pitkään yrityksessä töissä olleet voivat saada pienen palan vanhaa brändiä ilmeuudistuksen jälkeen esimerkiksi joululahjana ja vieraille voi antaa lahjaksi omasta brändätystä ylijäämästä tehdyn tuotteen.  

Taatusti mieleenpainuvampi lahja kuin uutena ostettu, ja kaikki uniikkia kotimaista käsityötä. Lisäksi sinä saat tietää vastuullisuustekosi suuruuden, kun kerromme, kuinka paljon tuotteet säästivät luonnonvaroja uusiin vastaaviin verrattuna, ja kuinka paljon niiden valmistus loi työtä Suomeen. 

Ompelijamme ovat suunnitelleet joitakin suosikkituotteita valmiiksi valintaa helpottamaan, mutta omiakin ehdotuksia saa esittää. 

Hanki harkiten – ratkaisut eivät aina ole tavaraa 

Pitkän tähtäimen suunnitelmien lisäksi muita kiertotalouden mukaisia tekoja tapahtumien hankinnoissa on esimerkiksi tavaroiden vuokraaminen tai lainaaminen ostamisen sijaan. Tarve kun on yleensä lyhytaikainen. Helpottaa myös tapahtuman purkua, kun tietää, että tavaroista pääsee varmasti eroon.

Kierrätyskeskuksesta voi nykyään vuokrata kaikenlaista käytettyä tavaraa sohvista ja somisteista kahvinkeittimiin ja fillareihin.

Myös olemassa olevien tapahtumapaikkojen käyttäminen on ekoteko, niissä kun infra on suunniteltu suurille ihmismassoille sopivaksi. Se myös vähentää tilapäisen rakentamisen tarvetta, joka väkisinkin aiheuttaa tavaroiden kuljettamista ja jätettä. 

Lisäksi kannattaa miettiä tarvitseeko kaikkea aivan varmasti. Joskus samaan lopputulokseen voi päästä ilman tavaraa. Esimerkiksi festarikansan voi nesteyttää asentamalla vesihanoja ja ohjeistamalla ottamaan oman juomapullon mukaan myytävän pulloveden tai kertakäyttökuppien sijaan.

Digitaalisuus on myös vähentänyt monien perinteisten tuotteiden tarvetta. Mainontaa varten monissa paikoissa on screenit valmiina, tapahtumaohjelma kulkee kännykässä mukana vihkosen sijaan ja jaettavat esitteet voi myös korvata digiratkaisuilla.  

Vastuullisuus on ennen kaikkea asennetta 

On ollut ilo ja kunnia olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa kahta Gymnaestradaa yhdessä Voimisteluliiton kanssa. Erityisesti ilahduin, kun tämän vuoden Gymnaestradan suunnittelussa on edelleen noudatettu muutama vuosi sitten tekemiäni ohjeita ja monet silloin keksityt ekoteot olivat taas käytössä. Ihan oma-aloitteisesti.  

Toimintatapojen muutos kirpaisee vain kerran - eikä edes paljon - kun asenne on kohdillaan, ohjeet selkeät ja joku paikalla neuvomassa ja tsemppaamassa. Seuraavalla kerralla vihreän tapahtuman toteutus sujuu jo melkein itsestään.

Ekoteot ovat yhtä helppoja toteuttaa kuin mitkä tahansa muutkin, kun niistä on ehtinyt muodostua rutiineja ja ajatustapa on sisäistetty. Ei ole epäilystäkään, etteikö seuraava Suomessa järjestetty voimistelun suurtapahtuma ole vähintään yhtä vihreä kuin Turun kesäkuinen Suomi Gymnaestrada 2018. Voimisteluväki, you rock!

Kaisa-ja-maskotti319x326

Suomi Gymnaestrada Turussa 7.–10.6.2018

Vuokrauspalvelut yrityksille ja yhteisöille

Kierrätysfillareista on moneksi

Kiertotalouspalvelut yrityksille


Kaisa Karjalainen
ympäristöasiantuntija
kaisa.karjalainen@kierratyskeskus.fiTapahtumissa ja urheiluareenoilla viihtyvä maailmanparantaja, jonka kiertotaloustutka ei ole koskaan pois päältä. Miettii, kuinka kiertotalouden saisi yhdistettyä kaikkeen arjen tekemiseen niin työpaikoilla kuin kotonakin.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje