Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Kiertotaloudessa-blogiarkisto

13.2.2018 16.52

Ympäristötekojen TOP 6 – tuleeko totuus lasten suusta?

Blogin-kuva-734x400
Kysyimme viime syksynä joukolta alakoululaisia, mitkä ovat heidän tärkeimmät ympäristötekonsa.  

TOP 6 -listalle nousivat nämä tekemiset: 

 1. Tulen kouluun kävellen, pyörällä, bussilla tai junalla  
 2. Kierrätän tavaroita  
 3. Mietin tarkkaan ennen kuin ostan  
 4. Lajittelen roskat  
 5. Sammutan valot  
 6. Syön kasvisruokaa  
 
Kuulostaa tutulta, eikö? Lasten ohjeita voi soveltaa hyvin myös yrityksissä vaikkapa hankintapäätöksiin,  toimiston arjen rutiineihin, henkilöstö- ja asiakastapahtumiin tai työhön liittyviin matkoihin. 

Teemme päivittäin noin 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa. Mahtava vaikuttamisen paikka! Jokainen voi äänestää päivittäin maapallon puolesta omalla liikkumisvalinnallaan, ja vaikka kokeilla viikon kuntokuuria polkupyörän satulassa auton ratin sijaan. 

Työnantaja voi toimia tsempparina ja tarjota liikkumista helpottavia palveluita, kuten julkisen liikenteen kannustimia tai työsuhdefillareita. VTT:n laskelmien mukaan henkilöauton vaihtaminen bussiin pienentää CO2-päästöjä noin kolmannekseen. Kulkuvälineen vaihtaminen kävelyyn tai fillarointiin käytännössä nollaa työmatkan CO2-päästöt.

Palveluiden käyttö omistamisen sijaan, käyttöasteen kasvattaminen, hävikin vähentäminen ja laadun suosiminen kertakäyttöisyyden sijaan ovat sekä kiertotalous- että ympäristötekoja. Nämä kaikki ovat löydettävissä myös lasten tekemältä ympäristötekojen listalta.  

Itsestäni on erityisen mahtavaa, kun saan jonkun toisen syttymään kiertotalouteen. Kipinän voi  sytyttää tarjoamalla tilaisuuksia kokeilla, miltä vastuullisuus ja vihreämpi maailma tuntuu. 

Kierrätyskeskuksen kiertotalousmaistiaisten buffetpöytä on monipuolinen:   

 • kierrätys- ja uusiokalusteita loungeihin, neukkareihinja tapahtumiin,  
 • vuokrafillareita henkilöstön ja asiakkaiden käyttöön,  
 • yrityslahjoja yrityksen omista poistomateriaaleista, 
 • ohjelmaa tyhy-päiviin ja asiakastapahtumiin; keppihevospajoja, lajittelukisoja ja paljon muuta, 
 • sieniviljelmä kahvihuoneessa kahvipurujen voimalla, 
 • kierrätysviikko toimistolla, 
 • mikä maistuisi sinulle - lisäideoita voit kurkistaa Kiertotalouspalvelut yrityksille –sivuiltamme.

Loppupelissä kiertotalous ja vastuullisuus ovat tekoja. Niin ja fiilistä. Se nyt tuntuu vaan niin hyvälle.  Se että teit oikein.  

Oliko totuus lasten suussa? Minusta oli. Jos työpäivän arjessa noudattaisimme lasten ohjeita,  olisimme takuulla railakkaasti ekommalla tiellä. Mahtava olisi kuulla miltä teidän yrityksessänne kiertotalousteot näyttävät ja tuntuvat.   

blogiHanna156x156 

Hanna Lilja 
Kiertotalouden palvelut, päällikkö
hanna.lilja@kierratyskeskus.fi

Ympäristövastuullisuuden konkari, tehnyt näitä juttuja jo ennen kuin kiertotaloudesta puhuttiinkaan. Nyt ottamassa harppausta digimaailmaan. PS Joskus se kiertotalousteko voi olla niin helppo ja jopa itsestään selvä valinta, että sen tekee ihan vaistomaisesti – edes ajattelematta asiaa sen kummemmin. Hyvä olo siitä silloinkin tulee. Säästyy aikaa ja vaivaa. Huomaamatta myös luontoa. Peukku siis helppoudellekin. Tähän näkökulmaan voidaan palata blogissa myöhemminkin. 

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä