Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Muutamia perustekniikoita askarteluun/käsitöihin

Decoupage-tekniikka on mainio minkä tahansa sileäpintaisen esineen päällystämiseen ja koristeluun. Esimerkiksi pahvirasiat, puukehykset, ruukut ja kortit saavat uuden ilmeen helposti ja nopeasti.

Kerätään lasinsirpaleita ympäristöstä ja käytetään niitä mosaiikkien ja mobileiden materiaalina esim. luonnonmateriaalien kanssa. Lasinsirpaleita voidaan tehdä myös jätelasia särkemällä.Terävien lasinsirpaleiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Leimasimeksi sopivia materiaaleja: peruna, lanttu, pyyhekumi, pala linoleumia, vanhojen tennarien tai skeittikenkien kumipohjat…


Jätemateriaaleista marmorointiin soveltuvat vaaleat paperit, kartonki ja pahvi, kangas (esim. vanhat yksiväriset, vaaleat lakanat, lasipurkit ja -pullot, isokokoiset vaaleat napit jne.).  Kankaiden ja papereiden marmorointi onnistuu suhteellisen ekologisesti vesiliukoisilla väreillä...

Mosaiikkimainen työskentely on pienten  osasten muodostamien pintojen sommittelua ja pinnan täyttämistä. Tekniikkaa on käytetty lattioiden, seinien sekä esineiden pinnoilla. Vanhat käytetyt astiat, kuten lautaset, ovat hyviä vaihtoehtoja keraamisille laatoille. Astioista on vaikea saada tasaisia paloja, mutta joskus rosoisuus ja epäsäännöllisyys ovat hyviä tehokeinoja.


Paperimassaa voi muovailla. Siihen voi upottaa koristeeksi esineitä. Paperimassasta voi tehdä mitä vain – myös isoja töitä joissa runkona on kanaverkkoa (laminointitekniikka). Tai ihan pieniä töitä, kuten koruja.


Punonta on myös monipuolinen tekniikka, jota voi käyttää lukemattomiin tarkoituksiin, lukemattomilla materiaaleilla. Perusidea on se, että jotain, mikä toimii loimina, ja jotain mitä kudotaan, punotaan, pujotellaan loimien lomaan. Niin loimet kuin kuteetkin voivat olla melkein mitä tahansa, jäykkää tai notkeaa pitkulaista materiaalia.

Sabluunan avulla voit toistaa saman kuvion lukemattomia kertoja. Haluamallesi materiaalille, haluamallasi väreillä.


Paistettu taikataikinatyö on kova ja kestävä - voit maalata sen askartelu tai peitevärein ja lakata työn.

Tilkkuja voi käyttää lukemattomin eri tavoin. Lisää ohjeita täällä.

Kun värejä on paljon, niitä ei yleensä tule käytettyä kaikkia ajoissa, vaan monet värit kuivuvat purkkeihinsa ja menevät ihan hukkaan. Sen voit koettaa välttää sekoittamalla värit itse.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä