Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Marmorointi


Jätemateriaaleista marmorointiin soveltuvat vaaleat paperit, kartonki ja pahvi, kangas (esim. vanhat yksiväriset, vaaleat lakanat, lasipurkit ja -pullot, isokokoiset vaaleat napit jne.). Marmoroidusta paperista voit tehdä vaikkapa kirjekuoria tai kortteja, sitä käytetään tyypillisesti kirjan sidonnassa kirjojen kansipaperina. Kankaasta voidaan valmistaa huiveja, vaatteiden ja sisustustekstiilien osia tai vaikkapa kortteja, koruja jne. Kankaiden ja papereiden marmorointi onnistuu suhteellisen ekologisesti vesiliukoisilla väreillä...Marmorointi vesiohenteisilla väreillä


Tarvitset:


 •  Liisteriä ja kylmää vettä (tai pottujauhoja ja kuumaa vettä)

 • Vettä

 • Vispilän

 • Paperia, pestyä ja silitettyä puuvillakangasta tai silkkiä

 • Askartelumaalia, kangasväriä tai silkkivärejä

 • Marmorointialtaan

 • Pipettejä tai siveltimiä, tikkuja, harvan kamman…

 • Suojamuovia ja –paperia

 • Kumilastan

 • (leivinpaperia)

 • (silitysraudan)


Valmista liisteriseos sekoittamalla jauhetta kylmään veteen (1-1,5 rkl jauhetta / 1 litra vettä). Tai keitä liisteri vedestä ja perunajauhoista. Anna liisterin vetäytyä noin vuorokausi.


Suojaa marmorointipaikka muovilla ja sanomalehdillä. Varaa suojattu tasainen kuivumispaikka marmoroiduille töille.


Leikkaa paperit tai kankaat hieman marmorointiallasta pienimmiksi paloiksi. Ohenna ja sekoita värit tarvittaessa.Kun liisteri on imeytynyt, sekoita se hyvin. Kaada marmorointialtaaseen ensin kädenlämpöistä vettä ja sitten liisteriä 3-5cm veden päälle. Anna liisterin (mieluusti) olla altaassa noin tunti ennen marmoroinnin aloittamista. Imeytä liisterin pinnalle kerääntynyt vesi ja mahdolliset ilmakuplat vetämällä altaan levyistä sanomalehtisuikaletta seoksen pinnan yli. Tiputtele värejä liisterin pinnalle pipetillä tai siveltimellä.


Tee marmorointikuvioita vetämällä tikulla, harvalla kammalla yli värien. Aseta paperi tai kangas liisterin pinnalle, painele ilmakuplat varovasti pois ja anna värien imeytyä pienen hetken.


Vedä kangas pois liisterin päältä altaan reunaa vasten, jolloin liika liisteri irtoaa. Nosta paperi liisterin päältä (suoraan ylös) ja huuhtele varovasti vedellä. Aseta marmoroitunut paperi tai kangas kuivumaan tasaiselle pinnalle. Jos liisteriä on vieläkin paljon, kaavi se pois kevyesti kumilastalla.


Kun liisteri on kuivunut, pese se pois kankaasta ja silkistä runsaalla vedellä ja anna kuivua. Kiinnitä kangasväri silittämällä valmistajan ohjeen mukaan. Silitä kuiva paperi tarvittaessa sileäksi leivinpaperin läpi.


Yhdellä liisteriseoksella tulee kenties 3 - 5 työtä, enemmänkin, riippuu siitä kuinka siistiä jälkeä kaipaat. Puhdista seoksen pinta väreistä ennen seuraavaa työtä (tai parin työn jälkeen, jos sinulle kelpaa samalla kuviolla toinen, sekaisempi värjäys) vetämällä altaan levyisiä sanomalehtisuikaleita seoksen pinnan yli, kunnes se on puhdas. Kun värit uppoavat tai ne eivät enää leviä, liisteri pitää vaihtaa.


Silkkiä marmoroitaessa täytyy silkki ensin käsitellä alunalla. Lisää kaksi ruokalusikallista alunaa (apteekista) yhteen litraan lämmintä vettä. Sekoita kunnes aluna on täysin liuennut veteen. Upota silkki hetkeksi alunaliemeen ja anna kuivua. Silitä silkki ennen marmorointia. Aluna estää värejä leviämästä kankaassa ja tekee siten marmorointikuviosta terävämmän. Halutessasi voit käsitellä alunalla myös muut kankaat.


0025 1

0025 2

0025 3

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä