Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Mosaiikkityöt


Mosaiikkimainen työskentely on pienten  osasten muodostamien pintojen sommittelua ja pinnan täyttämistä. Tekniikkaa on käytetty lattioiden, seinien sekä esineiden pinnoilla.

Tarvikkeet ja materiaalit:

 • Pohjalevyn (esimerkiksi kovalevyä, mdf-levyä ym. kestävää puulevyä) tai päällystettävän esineen
 • Mielellään saman paksuisia keraamisia seinälaattoja, astioita (kuten käytettyjä lautasia)
 • Vasara ja/tai laattaleikkuri
 • Laattapihdit laattojen reunojen murskaamiseen ja muotoiluun (ei välttämättömät)
 • Suojalasit
 • Sanomalehtiä tai kangaskassi
 • Liimaa, PVCA-liimat toimivat hyvin puumateriaalille
 • Saumauslaastia, saatavina eri värivaihtoehtoja
 • Kumilasta laastin levitystä varten
 • Kumihanskat, laastin levitys- ja puhdistusvaiheeseen
 • Hengityssuojain laastin levitystä varten
 • Muovikippoja laastia sekä mosaiikkipaloja varten
 • Sieniä ja rättejä, ylimääräisen laastin puhdistamiseen työn pinnasta
 • Kyniä ja paperia työn suunnitteluun

Työohjeet:


Suunnittele mosaiikkityösi. Piirrä luonnos selkeästi pohjalevylle. Ota huomioon minkäkokoisia paloja aiot käyttää ja saumojen välit. Saumojen väli tulisi pysyä 2-5mm välillä.

Aloita keramiikkalaattojen ja/tai astioiden pilkkominen. Laattapihdeillä saat aikaan tarkempia ja haluttuja muotoja, kuten suorakaiteita. Vasaralla rikottaessa mosaiikkipalojen muotoa on lähes mahdotonta hallita. Yleensä ne hakeutuvat kolmioin suuntaiseen muotoon. Mitä enemmän vasaroi, sitä pienempiä paloja syntyy. Käytätpä sitten kumpaako tekniikkaa tahansa on aina hyvä muistaa työturvallisuus. Suojalasit suojaavat mahdollisilta lohkeavilta ja lentäviltä muruilta. Riko palat aina sanomalehden/kangaskassin sisällä.

Ennen kuin aloitat palojen sommittelun pohjalevylle, mieti työsi ripustus ja kehystys. Tässä vaiheessa on hyvä kiinnittää mahdolliset naulat ja koukut.

Liimaa laatat alustaan, aloittaen kuvioista, selkeistä linjoista, laita sitten reunat. Lopuksi tausta ja muut suuret yhtenäiset pinnat. Laita liimaa mieluummin liian paljon kuin liian vähän.

Kun työ on kunnolla kuivunut, on aika viimeistellä työ laastilla. Saumauslaastia myydään valmiina jauheena, joka sekoitetaan veteen paksuhkoksi velliksi (muista käyttää kumihanskoja ja hengityssuojainta). Ennen valmistusta, lue tarkasti saumauslaastin käyttöohjeet. Laastia sivellään ja levitetään saumoihin (eli palojen väleihin) kumilastalla vetämällä laastia saumoihin eri suunnista. Varmista, että laasti putoaa välien pohjaan asti. Annan laastin kuivua noin 30 minuuttia ennen kuin pyyhit ylimenneen laastin työn pinnasta hieman kostealla rätillä tai sienellä. Kuivalla liinalla ja esim. pumpulipuikoilla voit viimeistellä laatat puhtaiksi ja kiiltäviksi.

Anna työn kuivua kunnolla muutamia päiviä ennen kuin asetat työn esille.

Variaatioita:


Mosaiikkitöistä voi tehdä abstrakteja leikittelemällä palojen väreillä ja muodoilla, jolloin luonnos ei ole välttämätön. Luonnos on tärkeä, jos haluat tehdä jonkin selkeän kuvion tai kuvan.

Vanhat käytetyt astiat, kuten lautaset, ovat hyviä vaihtoehtoja keraamisille laatoille. Astioista on vaikea saada tasaisia paloja, mutta joskus rosoisuus ja epäsäännöllisyys ovat hyviä tehokeinoja.

Keraamisia laattoja myivistä liikkeistä kannattaa käydä kysymässä rikkimenneitä tai valikoimasta poistuneita laattoja pilkkahintaan.

Saumaus ei ole välttämätön vaihe mosaiikkitöissä. Se saa työn näyttää enemmän yhteinäiseltä, mutta joskus myös sirpalemainen jälki toimii hyvin.

Mosaiikkitöitä voi tehdä myös kolmiulotteisesti. Esimerkiksi punasaviruukkujen päällystäminen mosaiikkipaloilla on mukavaa vaihtelua.

Mosaiikkitöiden ei välttämättä aina tarvitse olla keraamisia. Tekniikkaa voi käyttää mm. papereilla, makarooneilla ja luonnosta löytyvillä materiaaleilla, kuten kivillä ja lehdillä. Tällöin pohjalevykin voi olla kartonkia.

MG 1364 (kopio)


Mosaiik1

Mosaiik2

Mosaiik3

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä