Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Paperimassan valmistus


Tarvikkeet:

  • revittyjä paperinpalasia, esim. munakennoja tai tavallista silputtua toimistopaperia,
    pakkausten silkki- yms. paperit, puotipaperi... (Sanomalehti on hiukan ankeaa, koska siinä on paljon painomustetta, mutta sekin toki käy. Sen sijaan kiiltäväpintaiset aikakauslehti- ja mainospaperit pitää tässä yhteydessä unohtaa.) Värillisestä toimistopaperista saa valmiiksi värillisen massan.
  • vettä
  • Maun mukaan lisäaineita, kuten: liisterijauhetta, liimaa, pellavaöljyä, neilikkaöljyä, kipsijauhetta, sahanpuruja. Mikään ei ole välttämätöntä, mutta ainakin tilkka pellavaöljyä ja hiukan liisteriä lisää massan muovailtavuutta. Neilikkäöljyä taas käytetään säilyvyyden lisäämiseksi. (Sinänsä massan pieni homehtuminen ei haittaa paperin tekoa, lisänä rikka rokassa.) Kokeilemalla löydät mielikkireseptisi.
  • Esim. karamelliväriä massan värjäämiseen
  • Tarpeeksi suuri kattila ja keittomahdollisuus.
  • Tehosekoitin, sauvasekoitin tai porakone ja maalinsekoitin, pienten määrien hienontamiseen riittävät toki omat kädet tai vaikka haarukka.

Valmistus:


Silppua paperi pieniksi paloiksi ja laita ne kattilaan. Jos käytät silppurilla silputtua paperia, säästyt repimiseltä. Lisää sen verran vettä, että silppu peittyy. Keitä seosta hiljaisella tulella vähintään 20 minuuttia, mutta seosta voi keittää jopa kolmisen tuntia.


Lisää vettä ja hienonna. Vettä saa hienonnettaessa olla runsaasti niin, että työ sujuu hyvin ja koneita rasittamatta. Sekoita, kunnes paperimassa muuttuu mössöksi. Poista liika vesi. Voit siivilöidä massan sihdin läpi. Muista, että vedessä oleva hienon hieno paperi tukkii helposti viemärin. Koeta suodattaa kuidut mahdollisimman tarkoin talteen. Kaada vesi vaikka hiutuneen keittiöpyyhkeen tai sideharsovaipan läpi ennen viemäriin laskemista. Näinkin talteen saadut kuidut kannattaa palauttaa takaisin massaan, koska ne ne vasta hyvää tavaraa ovatkin.


Lisää seokseen tilkka öljyä ja tapettiliisterijauhetta varovasti ruokalusikallinen kerrallaan. Vaivaa seosta kuin pullataikinaa, kunnes se muuttuu kiinteäksi ja pinta liisteristä liukkaaksi. Vaivaamisen alussa paperimassa on murumaista, mutta muuttuu muovailuvahamaiseksi.


Paperimassasta tulee sen väristä, minkälaista materiaalia sinne on revitty. Paperimassaa voi värjätä esim. kangas- tai karamelliväreillä. Pigmenttivärit ovat riittoisia, joten käytä niitä varoen. Jos paperimassa on valmiiksi värjätty, ei valmiita tuotteita enää tarvitse maalata. Sekoita väriä massaan, kunnes saat haluamasi värisävyn. (Kuivuneessa työssä väri on vaaleampi.)


Valmis paperimassa säilyy viileässä, ilmatiiviissä astiassa kuukausia. Jos massaan ei laita liikaa liimaa, sen voi myös kuivata: puristele massasta pieniä palloja ja jätä ne kuivumaan ilmavaan paikkaan. Kuivat massapallot säilyvät ikuisesti, ja muuttuvat askartelumassaksi käden käänteessä: lisää vain vesi.


Paperimassaa voi muovailla. Siihen voi upottaa koristeeksi esineitä. Paperimassasta voi tehdä mitä vain – myös isoja töitä joissa runkona on kanaverkkoa (laminointitekniikka). Tai ihan pieniä töitä, kuten koruja.


Laminointi:


Revi sopivaa paperia (sanomalehti, tai Hesarin Nyt-liite tai vastaava ei kovin kiiltävä paperi, Kuukausiliitekin käy hyvin, mutta vaikkapa Apu-lehti ei...) liuskoiksi (noin 3 cm leveiksi ja 20-30 cm pitkiksi). Kasta ne vedellä laimennettuun liimaan (noin 15 rkl puoleen litraan vettä, mielummin paksumpaa kuin laihempaa.)


Päällystä verkko näillä liuskoilla niin että ne menevät reilusti limittäin. Ensin yksi kerros vaikka pystysuunnassa ja sitten toinen vaakasuunnassa olevilla liuskoilla. Kerrosten välillä voi antaa työn hiukan kuivua, mutta pari kerrosta voi tehdä yhteenkin menoon. Työtä voi sitten jatkaa massalla (jolloin saa tasaisemman jäljen) tai tehdä kokonaan näitä liuskakerroksia lisäämällä. Kaksikin kerrosta riittää, mutta pinta on silloin aika epätasainen.


Kun paperimassasta valmistettu työ on kuivunut ainakin vuorokauden ajan, voidaan se maalata (vaikka peiteväreillä).


Katso myös toinen paperimassaohje: Uusiopaperi


0010

paperi

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä