Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

3.3.2016 15.32

Filosofian maisterin uratoiveena kädentaitopalvelu Näprä

Josefiina
Josefiina Viitamäki muutti Tampereelta Helsinkiin parempien työmahdollisuuksien toivossa nelisen vuotta sitten. Pääaineenaan biokemiaa opiskellut filosofian maisteri ei kuitenkaan kokenut pikkutarkkaa työtä omakseen, vaan päätti selvittää mikä sitten olisi juuri se hänen juttunsa.

– Ahaa-elämyksen sain TE-toimiston ammatinvalintapsykologilla, kun kävin tekemässä WOPI-persoonallisuustestin. Testistä ilmeni, että olen persoonaltani hyvin suurpiirteinen. Ei siis mikään ihme, että biokemistin pikkutarkka näperrys tuntui kovin raskaalta, Josefiina kertoo.

Seuraavaksi Josefiina päätti määritellä asiat, jotka olivat aina kiinnostaneet häntä. Oleellisiksi nousivat kierrätys, kädentaidot ja askartelu sekä roskasta uuden valmistaminen, eli upcycling. Oivalluksen myötä Josefiina keräsi rohkeutensa ja siirtyi ajatuksesta “Teen työtä johon olen kouluttautunut” ajatukseen “Etsin työn johon minut on tarkoitettu”.

Geenitutkimusta vai kierrätysaskartelua

Monenmoisten kierrätystoimijoiden seasta Josefiinan silmään pisti Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kädentaitopalvelu Näprä. Askartelumateriaalien valmistus kierrätystavarasta erotti Näprän muista ja filosofia “roskasta uutta” oli Josefiinasta kiehtova.

Josefiinan opiskeluaikainen professori neuvoi tähtäämään korkealle ja suuntaamaan sinne, missä olosuhteet tutkimukselle ovat parhaat mahdolliset. Josefiinasta ohje oli loistava.

– Sen sijaan että olisin mennyt tutkimaan geenien toimintaa, lähdin Näprään tutkimaan kuinka satunnainen sälä muuntuu kädentaitomateriaaleiksi ja kuinka ne saadaan mahdollisimman tehokkaasti ja helposti eteenpäin.

Josefiina aloitti Näprässä työkokeilijana. Muutaman kuukauden hän väsäsi kädentaitomateriaalipusseja ja siirtyi sitten palkkatuella kierrätystyöntekijäksi. Uuden työn myötä Josefiina pääsi kehittämään kädentaitotuotteiden toimittamista muihin Kierrätyskeskuksen myymälöihin, vieraillen niissä ohjaamassa hyllyttäjiä ja seuraamassa menekkiä. Josefiina oli myös rakentamassa Näprä-osastoja Itäkeskuksen, Nihtisillan ja Suomenojan uusiin myymälöihin. Vuoden kuluttua hän siirtyi Näprän tiiminvetäjäksi ja vastasi päivittäisten töiden hoitamisesta sekä tiimin ohjauksesta.

– Tiiminvetäjänä toimin myös yhteyshenkilönä alihankkijaamme Espoon kaupungin Soukan työkeskukseen. Näprä lähettää työkeskukselle isoja määriä esimerkiksi nahkatakkeja, farkkuja, lakanoita ja t-paitoja leikattaviksi. Itse hoidin materiaalien lähetykset ja ohjeistukset niiden työstöön.


Uusi työ yhteistyökumppanin luota

Kierrätyskeskuksessa ollessaan Josefiina oli viilannut CV:nsä ja hakemuksensa kuntoon Kierrätyskeskuksen työhönvalmentajien erinomaisilla neuvoilla. Josefiina pääsi neljään työhaastatteluun, joista yksi tärppäsi.

– Minut valittiin Soukan työkeskuksen vastaavaksi työnjohtajaksi. Tehtävänäni on ohjata matalan kynnyksen työtoimintaa työnjohtotiimini kanssa, kehittää kädentaitopajaa, toimia lähiesimiehenä, olla kontaktissa yrityksiin ja pysyä ajan tasalla käytännössä kaikesta mitä Soukan työkeskuksessa tapahtuu.

Muiden töidensä lisäksi Josefiina ohjaa nyt Näprä-tuotteiden työstöä Soukan päässä ja pääseekin säännöllisesti moikkaamaan Kierrätyskeskus-tuttujaan.

– “Isona" toivoisin tekeväni monipuolisia työtehtäviä organisoinnin, ohjauksen ja koulutuksen järjestämisen parissa. Haluan työskennellä ihmisläheisessä ympäristössä, jossa kierrätys ja kädentaidot ovat jollain tavalla läsnä, Josefiina miettii.

"Jos on lintu, on hankalaa rakentaa muurahaispesää"

Josefiinan mielestä Kierrätyskeskus on paikka, joka antaa työntekijälle tilaa tarkkailla omia kiinnostuksen kohteitaan ja kokeilla millaiset työt onnistuvat parhaiten. Itsetutkiskelun ja käytännön kokemuksen myötä voi aueta mahdollisuus aivan uudenlaiseen uraan. Kokemus pitkäaikaistyöttömien ohjauksesta ja arjen toimintojen pyörittämisestä ovat nyt valttikortteja, joita Josefiinalla ei aiemmin ollut.

– Kierrätyskeskus antoi minulle tarvittavaa kokemusta siirtyäkseni eteenpäin. Jos etsit jotain uutta elämääsi, aloita syventymällä itseesi ja tarkastele millainen ihminen oikein oletkaan. Mikä sinulta luonnistuu parhaiten, mikä sinulle on tärkeää, missä viihdyt? Kysy itseltäsi, mikä on sinulle se kaikista paras juttu? Enkä tarkoita sitä mikä on tuttua, turvallista ja varmaa, vaan sitä jotain pelottavaa ja upeaa! Näillä keinoilla pääset lopulta sinne, minne kuulutkin.


Teksti: Jenni Vidgren
Kuva: Heikki Kivijärvi


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä