Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Kierrätetyn tavaran määrä ja sen myötä luonnonvarojen säästö ovat kasvussa

Tavaroiden uudelleenkäyttö on ekoteko, joka on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen tavara- ja asiakasmäärien kasvun perusteella lisääntymässä.

Vuonna 2009 Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kautta kiersi yli 1 200 000 tavaraa hyötykäyttöön ja asiakkaita oli yli 250 000. Tavaramäärä kasvoi vuonna 2009 noin 30% ja asiakasmäärä 18% vuoteen 2008 verrattuna. Nousutahti jatkuu myös kuluvana vuonna, sillä tammi-helmikuussa 2010 tavaramäärä oli jälleen kasvanut 20% verrattuna vuoden 2009 vastaavaan aikaan.

Luvut kertovat myös pääkaupunkilaisten lisääntyneestä halusta kierrättää tavaroitaan hyötykäyttöön.

– On tosi hienoa, että ihmiset haluavat tuoda tavaroita kierrätykseen ja näin huomioida ympäristön, iloitsee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälätoimintojen johtaja Aatos Weckman.

Ohjaamalla vanhaa tavaraa uudelleenkäyttöön, säästyy luonnonvaroja, joita uusien tavaroiden valmistus vaatisi. Kierrätykseen ohjautuneen tavaran lisääntyminen on siis samalla hyvä ympäristöuutinen.

Jos vuonna 2009 Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kautta kiertäneet tavarat olisi ostettu uusina, niiden valmistukseen olisi tarvittu erilaisia kiinteitä luonnonvaroja 50 000 tonnia. Säästynyt määrä vastaa noin 35 000 henkilöauton painoa. Jos autot laitettaisiin jonoon tielle, jono ulottuisi Helsingistä Turkuun. Kierrätystoiminnan ansiosta säästettiin vuonna 2009 myös noin 1 780 000 kuutiota vettä. Määrä riittäisi täyttämään 16 800 eduskuntataloa.

Luonnonvarojen säästöluvut perustuvat MI –luonnonvaralaskentaan, jossa lasketaan kaikkia luonnonvaroja, joita ihminen ottaa luonnosta ja aikanaan palauttaa sinne muodossa tai toisessa. Materiaalivirrat kertovat siis ympäristöön kohdistuvien haittojen kokonaisuudesta, tai kierrätetyn tavaran tapauksessa syntymättä jääneistä haitoista.

Lisää tietoa luonnonvaralaskennasta löytyy Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta.
Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä