Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

7.12.2016 9.38

Kolme tapaa käyttää matokompostia

Biojätteen käsittely, lierojen kasvatus, kasvien lannoitus - miten optimoida oma matokompostori eri tarkoituksiin?

Matokompostin perustaminen ja hoito on helppoa. Perusohjeet löydät täältä! Riippuen tavoitteesta, matokompostiaan voi optimoida esimerkiksi näin:

1. Biojätteen käsittely

  • Riittävän suuri kompostori, biojätteen minimointi
  • Jälkikompostinnin apuna

Matokompostilla voi teoriassa käsitellä 1-2 hengen biojätteet, jos käytössä on riittävän suuri laatikko tai kerroskompostori (ja jos ruokajätettä ei synny kovin paljon). Eläinperäisiä jätteitä tai maustettua/suolattua ruokaa lieroille ei voi antaa, eli paras ratkaisu on aina lämpökompostori tai kunnallinen biojätteen keräys. Monet keittiöjätteet vaativat myös paljon aikaa ennen kuin ne ovat pehmenneet lieroille sopivaksi ruuaksi.

Lierot syövät mielellään lämpökompostorista tulevaa raakaa kompostia ja muuttavat sitä tasalaatuiseksi muhevaksi maanparannusaineeksi. Eli ne sopivat jälkikompostoinnin tueksi. Kompostilierojen optimilämpötila on n. 15-20 astetta, joten lämpökompostorissa ne eivät pärjää, eivätkä kovin hyvin avoimissa aumoissakaan.

2. Lierojen kasvatus

  • Pienikin astia voi riittää
  • Sopivuus lemmikkien ruuaksi epävarmaa

Internetistä löytyy hyvin vastakkaisia näkemyksiä siitä, ovatko kompostilierot sopivia syöteiksi tai akvaariokalojen ruuaksi. Joidenkin lähteiden mukaan ne erittävät uhattuina pahanmakuista eritettä, toiset kirjoittavat niiden pysyvän vedessä pitkää aktiivisina, ja jotkut ovat menestyksellisesti käyttäneet niitä kalanruokana. Kenties lierot voi huuhdella ennen niiden antamista kaloilleen?

Kasvatustarkoitukseen voi riittää pienempikin astia, riippuen tarvittavista määristä. Tärkeintä on pitää huolta tasaisesta ravinnon saannista ja sopivasta kosteudesta. Ruuaksi lieroille voi antaa paitsi biojätettä, myös raakaa kompostia, tai esimerkiksi kaurahiutaleita.

3. Kasvilannoite

  • Kaksikerroksinen komposti, lannoitevesi kertyy alempaan. Alempi astia on ehdottoman vesitiivis, jotta lannoite ei leviä pitkin lattioita tai kaappia.
  • Lannoitearvot vaihtelevat, tarkkoja sekoitussuhteita on mahdoton antaa. "Komposti tee" on joka tapauksessa syytä laimentaa ennen käyttöä.
  • Lannoitevettä kannattaa valuttaa vain tarpeen mukaan: pitkään seisovat isot määrät voivat houkuttaa bananaikärpäsiä.

Matokompostorista saa lannoitetta viherkasveille tai parvekkeelle kahdella tapaa: ottamalla valmista matomultaa ruukun pinnalle tai valuttamalla kompostorin läpi vettä, joka huuhtoo ravinteita mukaansa.

Nestemäistä lannoitetta varten tarvitaan kaksikerroksinen kompostori, esimerkiksi sisäkkäiset ämpärit: ylimmässä hoidetaan kompostia ja sen pohjassa on pieniä reikiä. Ylimääräinen vesi valuu alempaan ämpäriin, josta sen voi kaataa kastelukannuun. Kaupallisissa kerroskompostoreissa voi olla alhaalla hana, josta nestettä on helppo tyhjentää. Kätevä askartelee omaan kompostiinsa hanan itsekin.Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä