Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Myös kerrostalossa voi kompostoida

Maailma kylässä -festivaalilla 26.–27.5. voi perehtyä kompostoinnin saloihin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen teltassa Kaisaniemen kentän kupeessa. Koulutuspalvelu Tuuman ympäristöasiantuntija Pia Engström neuvoo kompostointia koskevissa kysymyksissä ja esittelee Biolanin lahjoittamaa biojätekompostoria tositoimissa.


Kompostointi on ekologista, sillä siten saadaan ravinteet kiertoon paikan päällä. Tärkeintä on, ettei orgaanista jätettä laiteta sekajätteeseen. Kaatopaikalla puutarhajätteistä ja ruoantähteistä syntyy hiilidioksidiakin voimakkaampaa kasvihuonekaasua metaania. Kasvihuonekaasut aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.


Kompostoijaa palkitaan lähimullalla, jota ei ole tarvinnut kuljettaa kuluttajalle matkojen päästä.


– Lähimultaa voisi arvostaa yhtä lailla kuin lähiruokaakin, toteaa Engström.


Myös kerrostalossa voi kompostoida ainakin osan ruoantähteistä vaikkapa parvekemullaksi. Ruokakompostorin voi perustaa myös asunnon sisälle. Tarvitaan vain astia, joka on riittävän suuri sekä tunkioloeroja. Tunkiolierot muuttavat ruoantähteet mustaksi mullaksi siististi ja hajuttomasti, kun kompostoria hoidetaan oikein. Maatumisen seuraaminen ja tunkiolierojen hoitaminen on hauskaa puuhaa myös perheen pienimmille.


Ohjeet kompostorin perustamiseen löytyvät Kierrätyskeskuksen sivulta: www.kierratyskeskus.fi/matokompostori


Maailma kylässä -festivaalilla Kierrätyskeskuksen vihreä teltta sijaitsee Kaisaniemen kentän tuntumassa rautatieasemalta katsottuna oikealta puolelta paikassa G413.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhtiö, joka vähentää jätteen määrää tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä ympäristötietoisuutta lisäämällä. Kierrätyskeskuksen Koulutuspalvelu Tuuma tarjoaa ympäristökoulutusta yrityksille, järjestöille ja taloyhtiöille.


Lisätietoja: ympäristöasiantuntija Pia Engström, p. 045 636 6310 

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä