Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Outi Pyyn Ekologisen muodin muodot -luento lyhyesti21.10.2015

Trashion, kaunista kierrätysmuotia

Kierrätysmuodin sanansaattaja, blogisti ja trashionista Outi Pyy piti mielenkiintoisen ja monipuolisen luennon Nihtisillan tavaratalossa. Aiheena oli trashion eli ekologinen muoti, jota tehdään itse kierrätysmateriaaleista. Luennossa käytiin läpi myös erilaisia materiaaleja, niiden valmistustapoja ja ympäristövaikutuksia. Lisäksi illan aikana saatiin hyviä vinkkejä vaatehuoltoon.

Vaatteiden ympäristövaikutukset

Vaatteiden valmistukseen liittyy paljon ympäristötekijöitä, joista materiaali ei ole ainoa, vaan myös työvoima, kuljetukset ja myynti sekä kuluttajien oma vaatehuolto kuormittaa ympäristöä. Merkitystä on myös sillä, mihin vaate päätyy lopuksi, kun se ei ole enää itselle tarpeellinen. Ympäristön kannalta hyvinä materiaaleina Outi nimesi bambun, hampun ja vielä melko tuntemattoman nokkosen. Hän nimesi nokkosen luksuspellavaksi.

Pyy muistutti, että Suomessa tehdyt tekstiilit ovat usein ekologisia jo senkin vuoksi, että täällä toimintaa valvotaan ja säännöksiä noudatetaan. Pitkiin kuljetuksiinkaan ei kulu luonnonvaroja. Väestön käytössä aiemmin yleisesti olleet tavat, kuten korjaaminen, pitäisi hänen mielestään ottaa yleisemmin käyttöön. Pyy nimesi myös mittatilausvaatteet oivaksi keinoksi hankkia hyvin istuvia ja kestäviä vaatteita.

Monelle tuli varmaan yllätyksenä miten suuri osa vaatteen elinkaaren aikana tapahtuvasta ympäristövaikutuksesta tulee kuluttajan omasta vaatehuollosta. Vesipesua kannattaakin käyttää harkitusta ja suosia tuuletusta. Pyy muistutti tutustumaan tarkasti vaatteiden pesuohjeisiin.

Rohkeasti kierrätysmateriaaleilla

Käsitöitä tehdessä on hyvä muistaa olla myös ekologinen. Netistä löytyy paljon ohjeita ja ideoita. Pyy kannustikin kokeilemaan rohkeasti kierrätysmateriaaleilla tekemistä.

Pyy harmitteli, ettei kierrätysmuotia voi opiskella oppilaitoksissa tällä hetkellä, vaikka kiinnostusta ja tarvetta tälle varmasti olisi. Outin oma tapa työskennellä on kypsytellä ideoita pitkään ennen työstämistä. Esikuvia ja inspiraation lähteitä on aina hyvä olla, ”muoti voi ja saa olla hauskaa ja näyttävää”, hän julisti. Outi on yksi Suomen ahkerimmista pinnaajista. Hänen pinnaamiaan kuvia löytyy Pinterestistä hämmästyttävä määrä, kokonaiset 27 000 kuvaa. Trashionista Outi Pyy toimii varmasti monelle inspiraation lähteenä.

Materiaaleina hän on käyttänyt paljon neuleita, nahkaa, vetoketjuja, pitsiä ja kravatteja. Helpointa on käyttää materiaalia, jota saatavilla lisää jolloin vaatteen korjaaminen tulee helpommaksi.

Yksi Pyyn töistä oli etsiä kirppareilta mahdollisimman rumia neuleita ja tehdä niistä leikatuista paloista oman lempimallin mukainen neule.

Outi töistä tunnettuja ja median huomiota saaneet työt ovat nahkapaloista tehty hame sekä kahvikapseleista työstetty juhlapuku. Tämä puku vaati suuren työn sillä 5 000:sta kahvikapselista tehtiin 14 000 paljettia. Lisää trashionista ja Outin töistä löydät täältä: Outi Les Pyy


DSC_0029


DSC_0026


Outi Pyy: Ekologisen muodin muodot -luento 21.10.2015

Trashion on ilmiö. Se on ekologista muotia, jota tehdään itse kierrätysmateriaaleista. Se on tyylikästä. ILMOITTAUDU >>

Outi Pyy käy luennolla läpi

  • ekologisen muodin tyyppejä
  • vaatehuoltoa
  • inspiroivaa tee-se-itse muotia
  • ja miten omaa tyyliä voi kehittää vihreämmäksi.

Luennoitsija
Kierrätysmuodin sanansaattaja, blogisti ja trashionista Outi Pyy www.outilespyy.com. Outi Pyy kirjoitti vuonna 2012 kirjan TRASHION (Atena), jossa kerrotaan vaatteitten kustomoinnista. Kierrätyskeskuksen 25-vuotisjuhlan kunniaksi kannustamme ihmisiä valitsemaan laadukkaita ja kestäviä vaatteita. Outi juhlii kanssamme viemällä kuulijat trashionin maailmaan.

Aika
Ke 21.10 klo 18-19.30

Paikka
Kierrätyskeskuksen Nihtisillan tavaratalo
Kutojantie 3, Espoo
Luento on myymälän tiloissa.

Ilmoittaudu 19.10 mennessä! Mukaan mahtuu 30 osallistujaa
Ilmoittaudu  tästä >>


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä