Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus vastaanottaa SE-romua vastuullisesti

11.2.2014


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ottaa vastaan sekä ehjiä että rikkinäisiä sähkö- ja elektroniikkalaitteita toimipisteissään. Kuningaskuluttajan (6.2.2014) mukaan SE-romua päätyy laittomasti ulkomaille muun muassa kierrätyskeskuksien kautta. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus toimii laitteiden vastaanottajana vastuullisesti ja ekologisesti.


Korjauskelpoiset laitteet pyritään korjaamaan uudelleenkäyttöön. Korjauskelvottomat laitteet ohjataan valtuutetuille käsittelijöille, jotka erottelevat laitteista kaiken kierrätyskelpoisen. Yhteistyökumppaneina toimivat tuottajayhteisö SERTY sekä tuottajayhteisöksi hakeutuva Suomen Kierrätysyhteisö.


Vuonna 2013 Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus vastaanotti SER:iä yhteensä 1016 tonnia. Tästä määrästä noin 19 prosenttia korjattiin uudelleenkäyttöön. Joistakin laitetyypeistä saadaan korjattua tai käytettyä varaosina paljon suurempi osa. Esimerkiksi taulutelevisiot päätyvät uudelleenkäyttöön jopa 90-prosenttisesti.


Korjatut ja testatut laitteet myydään Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kaupoissa. Samalla työllistetään ammattitaitoisia asentajia ja korjaajia. Kaupoissa myydään muun muassa pyykinpesukoneita, sähköhelloja, tietokoneita, televisioita, cd-soittimia sekä muuta pienelektroniikka.


Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistus vaatii paljon luonnonvaroja, joten niiden kierrättäminen on tärkeää.


– Tarpeettomat, mutta toimivat laitteet kannattaa toimittaa uudelleenkäyttöön. Jätelain sisältämän jätehierarkian mukaan tavaroiden uudelleenkäytöstä tulee huolehtia ennen materiaalina kierrättämistä, mutta käytännössä tästä on huolehdittu Suomessa huonosti, muistuttaa Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija Kati Hinkkanen.  

 

Huolena tietoturva 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus huolehtii tietoturvasta laitelahjoitusten yhteydessä. Tietokoneiden kovalevyt ylikirjoitetaan dban-ohjelmalla, jonka jälkeen vanhoja tietoja ei voi saada enää takaisin. Myös kännyköitä otetaan vastaan, mutta niitä ei ohjata enää uudelleenkäyttöön olemattoman kysynnän vuoksi. Kännykät rikotaan vasaralla ennen kuin ne siirretään SER-konttiin.

 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksella on kaupat Helsingin Kyläsaaressa, Hietalahdessa ja Itäkeskuksessa sekä tavaratalot Espoon Nihtisillassa ja Vantaan Koivukylässä.


Toiminnan tarkoituksena on vähentää luonnonvarojen kulutusta ja edistää uudelleenkäyttöä. Lisäämme ympäristötietoisuutta ja -vastuullisuutta sekä osallisuuden ja työnteon mahdollisuuksia.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on Helsingin kaupungin tytäryhtiö. Muita omistajia ovat muun muassa HSY, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä joukko kansalaisjärjestöjä. Yritys ei jaa voittoa omistajilleen. Kaikki tuotot käytetään toiminnan kustannuksiin. 

 

Lisätietoja:

ympäristöasiantuntija Kati Hinkkanen, 045 636 6304

myymälätoimintojen johtaja Aatos Weckman, 050 501 4871

viestintäpäällikkö Päivi Suihkonen, 0400 348 104


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä