Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Ruokahävikki kuriin! – Tule Porttipuiston työpajaan 11.4.!

Porttipuiston myymälässä järjestetään ympäristö- ja käsityöpajoja koko kevään ajan. Keskiviikkona 11.4.18 teemana on hävikkiruoka. Illan vetäjänä toimii Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulu Polun Nelli Nykänen, joka opiskelee luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Hän on nyt vuoden ajan minimoinut hävikkiruoan määrän kotonaan.


Nelli, kuinka päädyit aloittamaan tällaisen projektin?

Opiskelujen ensimmäisenä vuonna teimme kestävän kehityksen raportin valinnaisesta kohteesta. Halusin, että työ liittyy jollain tavoin omaan kotitalouteeni. Tältä pohjalta syntyi idea ruokahävikin vähentämisestä.

Mikä sai sinut kiinnostumaan ruokahävikistä?

Kahden aikuisen ja yhden lapsen taloudessamme tuli heitettyä paljon ruokaa roskiin, mikä tuntui pahalta. Halusin haastaa itseäni ja perhettäni oikeasti kyseenalaistamaan kulutustamme.

Ruoan tuotanto ja kulutus muodostavat ison osan ilmastovaikutuksista. Ei ole merkityksetöntä heitetäänkö ruoka roskiin vai syödäänkö se. Esimerkiksi riisin kasvattamiseen tarvitaan järkyttävän paljon vettä ja sen kuljetukseen kuluu energiaa. Tuhlaamme luonnonvaroja ja rahaa aina kun heitämme ylimääräiset riisit roskiin.


Mistä lähdit liikkeelle ja miten?

Aloitimme erittäin innostuneina. Heti alussa kartoitimme kuinka usein biojäteastiaa lähtötilanteessa tyhjennettiin. Ruokalistan teimme aina kolmeksi viikoksi kerrallaan, heräteostosten välttämiseksi. Parissa kuukaudessa tietyt arkiruoat vakiinnuttivat paikkansa ruokalistoillamme.

Välillä kiireet ja sairastumiset sotkivat pakkaa, jolloin jouduimme heittämään homeisia kasviksia pois. Apu löytyi juuttipusseista, jotka pitivät kasvikset pidempään tuoreina. Lisäksi säädimme jääkaapin lämpötilaa. Kolmevuotiaan lapsen nirsoilu tuotti välillä ongelmia, mutta mieheni oli onneksi halukas syömään sen mikä lapselle ei maistunut.

Millaisia tuloksia olet saanut?

Ruokahävikin vähentäminen on näkynyt kukkarossa noin 100 euroa pienemmillä kauppalaskuilla kuukausittain. Lisäksi biojäteastia täyttyy hitaammin eikä ruokaa mene roskiin.

Ruokakori

Nellin vinkit ruokahävikin vähentämiseen

1.     Suunnittele ruokasi aina vähintään pariksi päiväksi etukäteen.

2.     Älä tee heräteostoksia. Hanki vain sitä, mitä tiedät käyttäväsi.

3.     Säädä jääkaapin lämpötila oikeaksi (3–4 astetta) ja järjestele sisältö fiksusti.

4.     Säilytä kasvikset kangaspusseissa bio- ja paperipussien sijaan.

5.     Luota hajuaistiisi! Parasta ennen -merkintä ei tarkoita, että ruoka on mennyt pilalle.

6.     Kokkaa vain tarpeeseen! Isotkin satsit pitää syödä pois, eikä piilottaa pakastimeen vuosiksi.

7.     Tyhjennä jääkaappi kerran viikossa kokkaamalla jämäruokaa.

Keskiviikkona 11.4. kello 17–19 Porttipuiston kaupan ympäristöpajassa kuulet lisää Nellin kokemuksista. Saat myös arjen vinkkejä ja reseptejä, joilla vähentää oman kotitalouden ruokahävikkiä. Tule kuulemaan mikä todettiin hyväksi ja mitä ei ainakaan kannata tehdä. Luvassa myös hauska sokkotesti satokauden hedelmistä! Paja on ilmainen.

Lisätietoa tapahtumasta löydät
täältä.


Palaa otsikoihin



Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje