Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Sisusta kierrätyslöydöin

Habitare-sisusta-kierratystavaroin1
Pieniä asetelmia tekemällä voi etsiä omaa tyyliään ja kokeilla, millaiset esineet, materiaalit ja värit sopisivat hyvin yhteen.

Kierrätetty tuote on pääsääntöisesti parempi ratkaisu ympäristön kannalta, kuin uutena ostettu samankaltainen tuotte. Kierrätystavaroin sisustaminen on paitsi ekologista, myös hauskaa. Mutta mistä ihmeestä aloittaa? Kysyimme visualisti, ympäristöneuvoja Anna Söderlundilta neuvoja ja vinkkejä. 

Syyskuussa järjestämme Porttipuiston myymälässämme Vantaalla Annan vetämän Sisusta kierrätyslöydöin -pajan, jossa saa hyviä käytännön neuvoja aloittamiseen. Tule mukaan, lisätietoa jutun lopussa!

Miten pääsee sisustamisen alkuun? Entä mistä tavarasta tai kodin tilasta voisi aloittaa? 

Alkuun pääsee helpoiten hankkimalla pieniä esineitä. Tuolloin hutiostokset eivät ensinnäkään harmita kovin paljon, ja toisekseen niiden uudelleen kiertoon laitto on helpompaa.  

Jos aloitat sohvasta, vaikka et ole varma, millaista tyyliä haluat tilaan rakentaa,on sinulla käsissäsi tilan ilmeen kannalta melkoisen hallitseva elementti. Mutta jos löydät sohvan, jonka ilmettä rakastat, voi se hyvinkin toimia lähtökohtana muun sisustuksen kokoamisessa. Kaiken kattavaa yleissääntöä on vaikea antaa, mutta useimmiten pikkuesineillä on helpompi tehdä erilaisia kokeiluja. 

Se, mistä kodin tilasta on helpointa aloittaa, riippuu paljon kodistasi. Tila tai huone, joka on selkeä kokonaisuus, esimerkiksi erillinen olohuone, on hyvä kohde aloittaa. Jos kodissasi on yhtenäistä tilaa oleva olohuone-keittiö-ruokailutila, voi siitä aloittaminen olla haastava ensimmäinen sisustuskohde.  

Jos asut yksiössä, jossa koko asunto on samaa tilaa, voi olla helpointa aloittaa esimerkiksi yhdestä eteisen seinästä. Tosin eteinen ei välttämättä ole helpoimmasta päästä oleva sisustettava naulakoineen, hattuhyllyineen ja säilytystiloineen. Makuusoppi tai -huone on monesti melko selkeä kokonaisuus, joten se voisi myös olla hyvä paikka aloittaa sisustuskokeilu. 

Kuinka löydän oman tyylini? 

Oman tyylin löytäminen on matka, joka sisältää erilaisia vaiheita eikä virheiltäkään vältytä.  

Oma tyylini on kehittynyt koko ajan ja se jatkaa koko ajan kehittymistään. Mitä enemmän oppii itsestään, sitä enemmän oppii myös siitä, millaisessa kodissa viihtyy.  

Jos on hukassa oman tyylin kanssa ja haluaa lähteä sitä metsästämään tai kehittämään, vanha hyvä keino on selailla lehtiä, kirjoja ja nettiä. Niistä kannattaa kerätä itselleen mieleisiä kuvia ja koota niistä kollaaseja. Kollaaseista on helppo hahmottaa värejä, tyylejä ja muotoja, ja miettiä sen pohjalta noudattaako oma tyyli jotain tiettyä linjaa tai värimaailmaa. 

Habitare-sisusta-kierrattaen2
Vanhoista kirjan sivuista tehdyt origamilinnut tuovat leikkisyyttä tähän utuiseen makuuhuoneeseen, jossa yöpöytinä toimivat vanhat appelsiinilaatikot.

Miten tyyli luodaan;väreillä, muodoilla, tietyn aikakauden esineillä? 

Erilaisia tyylejä on lukemattomia, ja nykyään on suosiossa kerroksellisuus, jossa yhdistellään elementtejä eri tyyleistä. Kerroksellisuudessa on vaikea määritellä, mitä tyyliä sisustus noudattaa, eikä sitä välttämättä tarvitsekaan tehdä. Eri aikakaudet, kuten 50-, 60- ja 70-luku tarjoavat loputonta inspiraatiota sisustukseen. 

Joku saattaa haluta sisustaa koko kodin 50-luvun tyyliä, kun taas toinen poimii yksi tai kaksi asiaa kyseiseltä aikakaudelta. Itse pidän tällaisesta vapaammasta tyylistä, jossa esimerkiksi tietty aikakausi ei määrittele koko sisustusta.  

Erityisesti kierrätyslöydöillä sisustettaessa löytöjen tekeminen saattaa olla helpompaa, jos ei ole ripustautunut johonkin tiettyyn tyyliin. Silloin tosin vaaditaan silmää nähdä, kuinka jokin epätavalliseltakin tuntuva esine tai tyyli voisi sopia juuri omaan sisustukseen.  

Haluan aina korostaa sitä, että tärkeintä omassa kodissa on se, että sen asukkaat viihtyvät siellä. Vaikka sisustus saattaa näyttää jonkun toisen mielestä vaikka hullunkuriselta, ei sillä ole väliä. Se, että pidät itse kodistasi ja sisustuksestasi, on pääasia. 

Miten tavarapaljoudessa oppii näkemään juuri sen itselle sopivan? 

Kun astut sisään second hand -tavaroita myyvään liikkeeseen, voi sen tavarapaljous hämmentää. Minullekin käy välillä niin ja päädyn vain haahuilemaan hyllyjen väleihin ihastellen erilaisia esineitä. Jos sen sijaan etsin jotain tiettyä tavaraa, olen useimmiten tehnyt valmiiksi listan siitä, mitä etsin ja mihin ne ovat kodissani tulossa.  

Keskityn useimmiten muutaman tietyn esineen etsimiseen ja käyn läpi niitä sisältävät osastot. Suosin liikkeitä, joissa tavarat on järjestelty osastoittain. Piipahdan aina välillä myös itsepalvelukirppiksillä, joissa tavarat on ryhmitelty pöydittäin, mutta niissä löytöjen tekeminen vaatii enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä. 

Joissakin esineissä muoto ratkaisee. Esimerkiksi kukkaruukkuja hamstraan aina tilaisuuden tullen ja keskityn niissä ennemmin muotoon kuin väriin. Mattapintainen kukkaruukku on näet helppo käsitellä mieleisellään värillä, kun ruukkutarve iskee.  

Hyvä keino on ottaa kännykällä kuvia kodistaan, jolloin mielenkiintoisen esineen vastaan tullessa on helpompi hahmottaa kuvien avulla, sopisiko se omaan sisustukseen. 

Mistä tiedän, että valintani on ympäristöä säästävä? 

Kierrätetty tuote on pääsääntöisesti parempi ratkaisu ympäristön kannalta, kuin uutena ostettu saman kaltainen tuotte. Nykyään on enenevässä määrin saatavilla myös kierrätetyistä materiaaleista tehtyjä uusia tuotteita, jotka ovat useimmiten parempi vaihtoehto kuin uudesta materiaalista valmistetut tuotteet.  

Asia ei ole kuitenkaan ihan niin mustavalkoinen, sillä myös kierrätetyistä materiaaleista valmistettujen uusien tuotteiden valmistamiseen saattaa kuluttaa paljon energiaa ja useimmiten niiden valmistaminen vaatii myös jonkin verran uutta materiaalia. Erilaiset ympäristömerkit, esimerkiksi EU-ympäristömerkki ja Joutsenmerkki, auttavat navigoimaan uusien tuotteiden viidakossa silloin, kun kierrätetyn ostaminen ei jostain syystä ole mahdollista. 

Millainen on oma sisustustyylisi? 

Omaa sisustustyyliäni kuvaa varmasti parhaiten kerroksellisuus. Minua viehättää 50-luvun muotokieli ja sirous, mutta se ei ole selvästi näkyvissä kodissamme, vaan ainoastaan joinakin yksityiskohtina. Käytän tavaroita ja huonekaluja monelta eri aikakaudelta. Vanhin huonekaluni on isoisälleni kuulunut kirjoituspöytä, jonka oma isäni kunnosti minulle.  

Omassa sisustuksessani käytän värimaailmaa sitomaan erimuotoisia ja -tyylisiä esineitä yhteen. Rakastan myös industrial-tyylistä sisustusta, ja haluaisinkin kotiimme enemmän rouheita, metallipintaisia esineitä, jotka toisivat kontrastia pehmeiden värien rinnalle. 

Habitare-sisusta-kierrattaen4
Anna valitsi kuvaan muutamia kodin lempiesineitään: hiljattain kirppikseltä löytämänsä työvalaisimen, ystävältä ostetun pinnatuolin, vanhoja kirjoja sekä isän kunnostaman kirjoituspöydän. Kilpipiilea on tällä hetkellä trendikäs kasvi, ja siitä hauska, että se tekee paljon poikasia.

Jos saisit itse valita vapaasti mieleisesi kierrätyshuonekalun tai -esineen, mikä se olisi? 

Omia suosikkejani ovat tuolit ja valaisimet, joihin silmäni aina hakeutuvat kierrellessäni kirpputoreja ja second hand -myymälöitä. Valaisimia on helpompi hankkia, vaikka ei tietäisi vielä, mistä sen paikka kotona tulee löytymään. Tuolit ovat jo sen verran kookkaita, että niitä hankin vain, mikäli tiedän niille sopivan paikan. Valaisimet saattavat odottaa pitkäänkin kaapissa ennen kuin ne löytävät oman paikkansa. Valaisimissa keskityn erityisesti pöytä- ja seinävalaisimiin. 

Millainen on unelmiesi kierrätyslöytö? 

Unelmieni kierrätyslöytö on sellainen, josta näen heti, että se sopii tyyliini. Unelmien löydössä kaikki palaset ovat kohdallaan väriä myöten, sillä en meinaa löytää aikaa tavaroiden kunnostamiseen ja tuunaamiseen, vaikka sitä mielelläni teenkin. Yritän olla itselleni rehellinen sen kanssa, kuinka mittavia kunnostustöitä uskallan haalia. Unelmien löydölle ei välttämättä tarvitse olla heti paikkaa kotona, koska parhaimmat löydöt kyllä löytävät oman paikkansa ajan myötä. 

Habitare-sisusta-kierratten3
Vanhoista tietokirjan sivuista tehty tapetti ja tekstiiliteollisuuden ylijäämäkuteesta valmistettu virkattu matto muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden eteistilaan.

Vinkit aloittelevalle sisustajalle 

1. Kokeile rohkeasti ja yhdistele eri tyylejä. 

2. Yritä löytää sisustukseen jokin yhdistävä tekijä, jotta kokonaisuus säilyy tasapainoisena, esimerkiksi väri, tietty aikakausi tai teema. 

3. Älä välitä muiden mielipiteistä (paitsi tietenkin niiden, jotka asuvat kanssasi), sillä on tärkeintä, että kodin asukkaat itse pitävät sisustuksesta. 

4. Ota myös sisustusostoksille mukaan ostoslista. Muista myös ottaa mukaan mitat, jos etsit huonekalua johonkin tiettyyn kohtaan. 

5. Kokeile sopivaa värimaailmaa lehtileikkeiden tai esim. vesivärien avulla. 


Kuka Anna Söderlund? 

  • Työskennellyt useamman vuoden visualistina pääosin sisustuksen parissa 

  • Valmistunut Helsinki Design Schoolin sisustussuunnittelulinjalta 

  • Opiskelee luonto- ja ympräistöneuvojaksi 

  • Haluaa inspiroida sisustamaan kierrätyslöydöin 

  • Sydämenasiana hyödyntää kierrätettyä materiaalia ja jo olemassa olevia tavaroita 

  • Kierrätetyillä tavaroilla voi luoda juuri haluamansa tyylin 


Mitä Porttipuiston paja pitää sisällään, millaisin eväin sinne kannattaa tulla? 

Syyskuussa KierrätyskeskuksenPorttipuistonmyymälässä Vantaalla pääset tutustumaanihan käytännössä siihen, mitenkierrätyslöydöinvoi sisustaa. Kaksituntisen työpajan vetäävisualisti ja ympäristöneuvojaAnnaSöderlund. TulepoimimaanideoitaSisusta kierrätyslöydöin -pajassa. 

Keskitymme pajassa kierrätetyillä tavaroilla sisustamiseen, sivuamme varmasti myös hieman tuunausta, mutta emme varsinaisesti keskity tuunausvinkkeihin. Teemme pienen katsauksen muutamiin sisustustyyleihin ja käymme läpi sitä, millaisin elementein niitä voi lähteä koostamaan. Käymme läpi värimaailmaa, koska se on olennainen osa tyylin koostamista. Jaan vinkkejä sisustuslöytöjen tekoon ja siihen, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun lähtee sisustusostoksille kierrätettyjen tavaroiden maailmaan. Viime vuosina viherkasvien käyttö on ollut suosittua sisustuksissa, ja olen itsekin kova viherkasvi-intoilija. Käyn läpi viherkasviasiaa siltä kantilta, miten tätäkin trendiä voisi lähestyä ympäristöystävällisesti.

Pajassa pääsee myös osallistumaan ja kokeilemaan erilaisten kierrätystavaroiden yhdistelyä ja oman tyylin löytämistä. Teemme ainakin yhden käytännön harjoituksen, jossa jokainen pääsee stailaamaan pienen sisustuksellisen kokonaisuuden. Varaa siis mukaasi sisustusintoa ja kännykkäkamera/kamera, jotta voit tallentaa kuvan stailaamastasi kokonaisuudesta! Mikäli tykkäät tehdä muistiinpanoja, niin varaa muistiinpanovälineet mukaan. 

Kiinnostavatko sinua asuminen, sisustus ja design? Sytytkö DIY-meiningistä ja persoonallisista ratkaisuista? Kierrätyskeskus on mukana Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. tuoden mukanaan Huomisen kodin. Pieni, kompakti mallikoti on täynnä fiksuja esimerkkejä kestävämpään ja vihreään asumiseen, fiiliksestä ja persoonasta tinkimättä. Huomisen kodin stailauksen on toteuttanut sisustussuunnittelija Marjo Maininki. 


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje