Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Tietyt henkilösuojaimet poistuvat Kierrätyskeskuksen myymälöistä 1.10.2010

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus haluaa varmistua tuotevalikoimansa laadusta ja turvallisuudesta. Koska tiettyjen käytettyjen henkilösuojainten kuntoa ei voida todeta päällepäin, ne poistuvat Kierrätyskeskuksen myymälöistä lokakuun 2010 alussa.Seuraavia henkilösuojaimia ei 1.10.2010 alkaen vastaanoteta, anneta ilmaiseksi tai myydä missään Kierrätyskeskuksn kaupoissa:
  • Pyöräily-, moottoripyörä-, laskettelu- ja ratsastuskypärät
  • Kaikki harrastekypärät, joissa on styrox- tai hiilikuiturakenne
  • Autoon ja polkupyörään tarkoitetut lasten turvaistuimet
  • Putoamissuojaimet (kiipeilyvaljaat ja lisävarusteet)
  • Pelastus- ja heijastinliivit

Muutoksen syynä ovat tiettyihin käytettyihin henkilösuojaimiin liittyvät riskit. Esimerkiksi pyöräilykypärän historiaa ja kuntoa on mahdotonta todeta päällepäin sen tullessa lahjoituksena Kierrätyskeskukseen. Myöskään kiipeilyvaljaiden, ratsastuskypärien tai pelastusliivien kuntoa ei voida testaamalla arvioida. Autoon tarkoitettu lasten turvaistuin on mahdollista asentaa väärin, kun siinä ei ole mukana käyttöohjeita. On myös vaikea varmistua siitä, että (auton tai polkupyörän) turvaistuimissa on mukana kaikki siihen kuuluvat osat.

Kierrätyskeskus on tietoinen siitä, että näiden tavaroiden poistuminen myymälöistä vähentää mahdollisuuksia kierrättää ja lisää näin sekajätemääriä. Vaikka Kierrätyskeskus tekee kaikkensa jätteen määrän vähentämiseksi, on vastuu myymälätuotteiden turvallisuudesta lopulta tärkeintä. Myymälöistämme ei enää löydy sellaisia henkilösuojaimia, jotka vaikuttavat turvallisuuteen kriittisissä tilanteissa ja joiden kunnosta ei voida varmistua.

Turhan kulutuksen ja sekajätteen välttämiseksi Kierrätyskeskus kehottaa edelleen kierrättämään lähipiirissä sellaiset henkilösuojaimet, joiden turvallisuus ja historia tunnetaan. Monet valmistajat hyvittävät lisäksi asiakasta kypäristä, joihin on kohdistunut iskuja, koska he saavat näin hyvää materiaalia tutkimukseen ja laadun parantamiseen. Jos omistat kolhiintuneen kypärän, kannattaa siis kysyä valmistajalta sen mahdollisesta jatkokäytöstä.

Kierrätyskeskus vastaanottaa, lahjoittaa ja myy edelleen muovikypäriä (esim. jääkiekkokypärät), jääkiekko- ja muita pelisuojia sekä skeitti- ja rullaluistelusuojia. Tällaisten suojainten kunto on mahdollista arvioida niiden yksinkertaisen rakenteen vuoksi. Nämä suojaimet on myös tehty kestämään useita iskuja.

Tarkennusta ja lisätietoa aiheesta löytyy (pdf, 733 kt).

Valtion säädöstietopankista löydät tietoa tuoteturvallisuuslaista.

Asiaan liittyvän palautteen voi lähettää täältä tai suoraan osoitteeseen info@kierratyskeskus.fi.

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä