Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Vettä kengässä ja vähän joka paikassa

Habitare_piilovesi_700x381

Ekoasuja täyttää omaan pulloonsa hanasta laadukasta juotavaa, pitää suihkut lyhyenä ja huomioi kulutuksensa vaikutuksen vaikutukset koko maapallon vesivaroihin. 

Suomessa riittää puhdasta vettä, mutta me käytämme päivittäin tuotteita, jotka on kasvatettu tai tehty muualla. Usein tuotanto tapahtuu myös alueilla, joilla ei ole riittävästi puhdasta vettä kotitalouskäyttöön. Helsingin sanomat julkaisi keväällä (19.5.2018) jutun, jossa kerrottiin avokadon suosion kasvun kuivattaneen kylän Chilessä. Yhden avokadon tuottaminen vaatii siellä 320 litraa vettä samalla, kun asukkaalla on käytössä päivittäin vain 50 litraa. 

Virtuaalivesi piilossa

Kasvatukseen, jalostukseen ja tuotantoon kuluvaa vettä kutsutaan nimellä piilovesi tai virtuaalivesi, koska se ei näy meille arjessa. Termiä vesijalanjälki käytetään kuvaamaan kokonaiskulutusta. Suomalaisen vesijalanjälki on keskimäärin lähes 4000 litraa vuorokaudessa, josta talousveden osuus on noin 140 litraa vuorokaudessa ja loput eli yli 3800 litraa piilovettä. Lähes puolet suomalaisten piiloveden  kulutuksesta kohdistuu ulkomaisiin vesivaroihin ja yli 80 % siitä kuluu maataloustuotteisiin (lähde: Motiva, WWF).

Lihansyönti kuluttaa erityisen paljon vettä. Vettä voi kulua jopa yli kymmenen kertaa enemmän lihantuotannossa verrattuna kasvisproteiinin kasvattamiseen.  Jotta saadaan kilo naudanlihaa, tarvitaan n. 15 500 litraa vettä. Soijapapukilon tuottamiseen kuluu noin 1800 litraa vettä. Muita esimerkkejä paljon vettä kuluttavista tuotteista ovat suklaa, puuvilla ja nahkatuotteet. Yhdet farkut vaativat noin 10 000 litraa vettä ja nahkakengät noin 8000 litraa (http://waterfootprint.org). 

Kulutusmäärien laskemisen lisäksi pitää ottaa huomioon puhtaan veden riittävyys tuotantoalueella. Esimerkiksi kuivuudesta kärsiviltä alueilta Keski-Aasiassa ja Pakistanista tuotetaan puuvillaa.  

Vesijalanjälki pienemmäksi näin

Arjessa piiloveden kulutusta voi pienentää jopa tuhansia litroja päivässä lisäämällä kasvisruoan osuutta ja vähentämällä ruokahävikkiä. Pois heitetyn ruoan mukana hukataan valtavia määriä vettä aivan turhaan. Kotimaiset kasvikset ja kasvisproteiinin lähteet, esimerkiksi härkäpapu ja nyhtökaura ovat hyvä valinta. Puuvillan alkuperää ei löydy vaatelapusta, mutta ostamalla laadukkaita vaatteita vain tarpeeseen, vähentää viljelyyn kuluvan veden määrää. Samalla pienentää merkittävästi myös omaa  ilmastovaikutusta. 

Marjo Myllyniemi 
Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija.


Kiinnostavatko sinua asuminen, sisustus ja design? Sytytkö DIY-meiningistä ja persoonallisista ratkaisuista? Kierrätyskeskus on mukana Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. tuoden mukanaan Huomisen kodin. Pieni, kompakti mallikoti on täynnä fiksuja esimerkkejä kestävämpään ja vihreään asumiseen, fiiliksestä ja persoonasta tinkimättä. Huomisen kodin stailauksen on toteuttanut sisustussuunnittelija Marjo Maininki. 


Palaa otsikoihin



Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje