Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ajankohtaista

Virtsan lannoitekäyttö sallittava myös Suomessa

15.4.2013

Otaniemessä otetaan askel tulevaisuuteen 18.4., kun kutsuvierastilaisuudessa pohditaan asiantuntijoiden voimin, mitä kaikkea keltainen kulta voisi tuoda Suomelle tulevaisuudessa. Alustajina tilaisuudessa toimivat europarlamentaarikko Satu Hassi ja Aalto yliopiston yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitokselta yliopisto-opettaja Pirjo Rantanen.

Suomessa on paljon kiinteistöjä, joiden jätevesi-asiat on ratkaistava lähivuosina. Mikseivät asukkaat asentaisi virtsaa erottelevia kuivakäymälöitä ja viljelijä hyötykäyttäisi kallisarvoisen lannoitteen? Tällä hetkellä lannoitekäyttö ei ole sallittua ja mahdollista Suomessa. Nepalissa kyllä, joten foorumin järjestäjät ovat päättäneet tehdä asialle jotain. Asiantuntijafoorumin järjestäjätahoina toimivat Käymäläseura Huussi ry., Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Aalto yliopisto ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry. (KVVY).

”Maapallolla on kasvava pula puhtaasta vedestä, ruoasta ja lannoitteista. Suomessa on paljon teknistä ja koulutuksellista osaamista sovellettavaksi kotimaassa ja vietäväksi maailmalle”, toteaa ympäristöasiantuntija Pia Engström Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

”Virtsa on tutkitusti erinomainen ja kestävän kehityksen mukainen lannoite, jonka käyttö tulee lisääntymään louhittavan fosforin huvetessa”, jatkaa Käymäläseura Huussin puheenjohtaja, tohtorikoulutettava Mia O’Neill.

Yksinkertainen asia, virtsan (ja ulosteiden) asianmukainen käsittely ja hyötykäyttö, ovat ratkaisematta Suomessa ja EU:ssa. 18.4. aloitetaan toimet Suomessa ja EU:ssa virtsan lannoitekäytön mahdollistamiseksi.

---
Kuvamateriaalia medialle: http://www.huussi.net/tiedotteet/
---

Lisätiedot:
Aino-Maija Kyykoski                                                    
Käymäläseura Huussi ry                                                
sihteeri@huussi.net                                                        
045 875 3576
www.huussi.net


Pia Engström
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
pia.engstrom@kierratyskeskus.fi  
045 636 6310
www.kierratyskeskus.fi/tuuma
 
---

1) Käymäläseura Huussi ry. (KSH ry.) on ekologisen kuivasanitaation ja kuivakäymälöiden asiantuntijajärjestö. KSH ry. on vuonna 2002 perustettu kansalaisjärjestö, jonka toimipaikkana on Tampere ja toimialueena koko maailma. Yhdistyksellä on jäseniä noin 400. Käymäläseura Huussi ry:n visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta vedestä ja terveellisestä ympäristöstä.

2) Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on sosiaalinen, voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yritys. Toiminnan tavoitteena on ympäristön tilan parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille. Pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten henkilöiden työllistäminen on tärkeä osa Kierrätyskeskuksen yhteiskuntavastuuta.

 
*Kuivakäymälöillä on mahdollista vähentää veden kulutusta ja vesistöihin kulkeutuvia ravinteita sekä taudinaiheuttajia. Kuivasanitaatiolla edistetään kestävän kehityksen mukaisesti ravinteiden kierrätystä takaisin maanparannusaineeksi ja lannoitteeksi.

**Vesivessojen rakentaminen erityisesti kehittyviin maihin on ongelmallista, koska veden kulutus lisääntyy ja ravinteet kertyvät vesistöihin aiheuttaen rehevöitymistä ja vakavan terveysongelman.

***Suomalainen vesi- ja sanitaatio-osaaminen on maailman huippuluokkaa ja Käymäläseura Huussi ry. on ekologisen sanitaation asiantuntija Suomessa. Yhdistys antaa neuvontaa, kouluttaa ja tiedottaa kuivasanitaatiosta ja Dry toilet-teknologiasta.  

****Valtakunnallista jätevesiviikkoa vietetään 15.–21.4.

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä