Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä, tulevaisuutta turvaavia tekoja.

Ympäristövastuu

Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea Kierrätyskeskuksen toimintaa. Tavoitteemme on maksimoida luonnonvarojen säästö ja minimoida toimintamme ympäristöhaitta. Tärkeimmät asiat joihin ympäristöhaitan minimoinnissa kiinnitämme erityisesti huomiota ovat jätteet, energia, logistiikka ja hankinnat. Yrityksenä haluamme olla kestävän elämäntavan edelläkävijä. Aiomme olla enemmän kuin kuluttaja.

Kannamme ympäristövastuumme. Se tarkoittaa, että

  • Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea toimintaamme
  • Tuotamme innostavimpia kestävän elämäntavan ratkaisuja
  • Meillä asiakas on enemmän kuin kuluttaja

Tervetuloa lukemaan, miten minimoimme oman toimintamme aiheuttamat ympäristöhaitat ja mitä muuta ympäristövastuumme tarkoittaa käytännössä.

Etusivu_2_3200x1000px

Ympäristöarvot ohjaavat kaikkea toimintaamme

Jätteet ja roskat. Tavaroiden uudelleenkäytössä syntyy väistämättä myös jätettä ja roskaa. Kierrätyskeskuksessa haluamme löytää meille lahjoitetulle tavaralle ympäristön kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun. Teemme parhaamme, jotta mahdollisimman suuri osa meille lahjoitetuista tavaroista saadaan uudelleenkäyttöön tai vähintään materiaalikierrätykseen. Käytämme kaiken niin loppuun kuin mahdollista.

Kierrätyskeskukseen tulevista tavaralahjoituksista yli puolet voidaan kuntonsa ja käyttökelpoisuutensa puolesta ohjata uudelleenkäyttöön. Uudelleenkäytettävät tavarat myydään, lahjoitetaan ilmaiseksi tai niistä jalostetaan uusia tuotteita. 

Myymälöissä uudelleenkäyttöön päätyvien tavaroiden menekkiä lisätään ilmaisosastoilla ja kädentaitopalvelu Näprän Ilmaistukulla. Jokaisesta myymälästä löytyvältä ilmaisosastolta voi kuka tahansa ottaa tavaraa käyttöönsä maksutta. Ilmaistukku puolestaan tarjoaa maksuttomia askartelu- ja kädentaitotarvikkeita esimerkiksi kouluille ja päiväkodeille, sekä lomien aikaan avoimesti aivan kaikille.

Verstaamme elektroniikalle, Näprä-askartelutarvikkeille ja Plan B -uusiotuotteille vähentävät jätteen määrää korjaamalla kaiken korjattavissa olevan, hyödyntämällä nippelit ja nappelit uudelleen sekä luomalla käytetystä jotain aivan uutta ja uniikkia. Esimerkiksi yksin elektroniikkaverstaan vuositasolla korjaamat 65 000 sähkölaitetta puhuvat puolestaan. Meillä uudelleenkäyttö on aina ensisijainen vaihtoehto.

Noin kolmannes meille tulevasta materiaalista lajitellaan hyötykäyttöön jätteenä. Tässä korostuvat täysin korjauskelvoton sähkö- ja elektroniikkaromu, paperi kuten kierrätyskelvottomat kirjat sekä puujäte, kuten täysin kierrätyskelvottomat huonekalut.

Vain noin kymmenisen prosenttia meille tulleista lahjoituksista joudutaan ohjaamaan seka- ja energiajätteeksi. Tavoitteenamme on pitää tämä osuus jatkossakin mahdollisimman pienenä.


Myymälä ja hallintotilojen lämmitys- ja sähkökulut
muodostavat Kierrätyskeskuksen suurimman ilmastosynnin. Lämmityksen osalta toimimme kiinteistön mahdollistamissa rajoissa, koska vuokralaisina kätemme ovat jossain määrin sidotut. Sähkön alkuperään voimme kuitenkin vaikuttaa, ja niinhän me teemme – sähkömme on yksinomaan Ekoenergia-sertifioitua tuulivoimaa, joka on peräisin Hyötytuuli Oy:n puistoista.


Mahdollisimman fiksua autoilua.
 Kuljetusautomme kulkevat mahdollisimman ekologisesti, jäteperäisistä raaka-aineista tuotetulla biokaasulla, sekä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90% leikkaavalla biodieselillä. Ajojärjestelymme tekevät taikojen sijaan hartiavoimin töitä suunnitellakseen autojemme reitit järkeviksi ja täyttöasteen mahdollisimman korkeaksi.

Maksuton noutopalvelumme madaltaa tavallisen kansalaisen kynnystä lahjoittaa tarpeetonta tavaraa uudelleenkäyttöön. Maksullinen nouto taas sitouttaa lahjoittajia – suomeksi tämä tarkoittaa, että noutojen ex tempore -tilaaminen ja sitä harmillisen usein seuraava peruminen vähenevät, mikä taas säästää turhia ajokilometrejä.


Ympäristöystävälliset hankinnat ja alihankinnat
ovat liiketaloudellinen keino ohjata ja kannustaa muita toimijoita ympäristöystävällisempään suuntaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme suosimaan sellaisia tuotteita ja yhteistyökumppaneita, jotka panostavat ympäristöön omassa toiminnassaan. Hankinnat ulottuvat kaikkialle toimistoarjesta myymälöihin, kahvipöydästä puhtaanapitoon.

Kierrätyskeskuksen toimisto näyttää hyvää esimerkkiä tarjoamalla henkilökunnalle kasvipohjaista maitoa sekä lihattomia aamiais-, palaveri- ja kahvitusherkkuja. Kasvipohjaiset tarjoilut aiotaan ulottaa laajemmin myös asiakastarjoiluihin; tällä hetkellä myymälöiden kestävän elämäntavan kakkukahvituksissa on tarjolla vegaaninen kakkuvaihtoehto.


Ekopassikoulutus ja ekotukihenkilöt. Kannustamme ja tarvittaessa myös patistamme jokaista kierrätyskeskuslaista osallistumaan Ekopassi-koulutukseen. Työajalla suoritettava Ekopassi antaa työntekijöille lisäeväitä ympäristöystävällisempään toimintaan niin työpaikalla kuin kotonakin, sähkönkäytöstä lajitteluun ja muihin arkisiin valintoihin. Jokaisessa myymälässämme on omat ekotukihenkilönsä, jotka ohjaavat ympäristötyötä arjen tasolla.

Esineet-28Innostavimpia kestävän elämäntavan ratkaisuja

Kierrätyskeskuksen missiona on vähentää luonnonvarojen kulutusta mahdollistamalla ja arkipäiväistämällä tavaroiden uudelleenkäyttöä. Toinen suuri ja tärkeä osa työtämme on ympäristötietoisuuden kasvattaminen monipuolisen koulutuksen ja viestinnän keinoin.

Myymälät. Ympäristöystävällisyys on huomattavasti houkuttelevampaa, jos se on myös helppoa ja mukavaa. Tähän tähtäämme myymälöissä – jotka ovat paitsi kierrätysmyymälöitä, myös kestävän elämäntavan keskuksia - paikkoja, joissa saa vinkkejä kestävään elämäntapaan.

Verstastoiminta. Kierrätyskeskuksen verstailla huolletaan ja korjataan vanhaa, puretaan käyttökelvoton varaosiksi ja luodaan kokonaan uutta. Vastaanotamme kaikenkuntoisia elektroniikkalaitteita maksutta. Löydät meiltä myös hyvän omatunnon Näprä-askartelutarvikkeita sekä uniikit Plan B -uusiotuotteet.

 
Laatuvaatekaappi. Vaatteiden valmistus kuluttaa valtavasti luonnonvaroja, eivätkä kehnot lumput pue ketään. Virheostokset vältät kun tunnistat laadukkaan vaatteen – olemme koonneet avuksesi vinkkejä kokonaisen vaatekaapillisen verran! Löydät laatuvaatekaapin paitsi sähköisenä netistä, myös Itäkeskuksen ja Nihtisillan myymälöistä. Saa koskea!

Uuden ajan kuivakäymälä. Tee hyvää pöntöllä istuen! Asioimalla Suomenojan myymälän pihalta löytyvässä ulkohuussissa teet ympäristölle suuren palveluksen. Älykäs huussi erottelee pissan ja kakan muuttaen ne maaperälle kullanarvoisiksi ravinteiksi, joka voidaan hyödyntää komposteissa.

Pyöräparkit. Tule meille pyörällä! Kun näytät pyöräilykypärääsi kassalla, saat aina –10 % Kierrätyskeskuksen ekoteko-tuotteista. Mikäli pyöräsi kaipaa pikahuoltoa, lainaavat kassamme sinulle pumpun ja ketjuöljyä.

Kansalaisten ympäristökoulutus. Liki 30 vuoden kokemuksella toimiva Kierrätyskeskuksen ympäristökoulutus tavoittaa vuodessa noin 40 000 asiakasta, kouluttaen aikuiset, lapset ja oppilasryhmät kuin myös kasvattajat, yritykset ja taloyhtiöt.
 
Kiertotalouspalvelut. Haluaako yrityksesi tehdä yhteiskunnallista hyvää, mutta keinot ja ideat ovat vielä vähän hukassa? Anna meidän auttaa! Kiertotalouspalveluidemme avulla juurrutatte ekoteot yrityksenne arkeen, luoden asiakkaille kestäviä elämyksiä.

Ilmastonmuutoksen kurimuksessa ympäristöystävällisyys ei ole yksilön valintakysymys, vaan koko kansan yhteinen elämäntapa; aivan jokaisen velvollisuus. Elämäntapa, jonka omaksumme itse, johon kasvatamme lapsemme ja käännytämme jääräpäisimmätkin lähimmäisemme. Kierrätyskeskuksen käsipuolessa ympäristöystävälliset ensiaskeleet on helppo ottaa – ja koska mekin haluamme jatkuvasti oppia, kehittyä ja tehdä paremmin, olemme matkakumppani vailla vertaa!

WEB_1_676x760px

Olet enemmän kuin kuluttaja


Kierrätyskeskuksen asiakkaana olet aina ekologinen edelläkävijä. Teitä edelläkävijöitä on paljon ja ostopäätöksillänne on suuri vaikutus ympäristön hyvinvointiin. Mitä enemmän uudelleenkäytämme, sitä vähemmän uuden tavaran valmistamiselle on tarvetta.

Jokaisen yksilön joka ainoalla ostopäätöksellä on väliä: vuonna 2017 Kierrätyskeskuksen kautta uudelleenkäyttöön päätyneet tavarat ovat säästäneet yhteensä mielettömät 49,6 miljoonaa kiloa luonnonvaroja! Kannat kortesi kekoon myös lahjoittamalla uudelleenkäyttökelpoista tavaraa eteenpäin. Lahjoituksesi muodostaa positiivisen kierteen, jossa laadukas tavara kiitää kodista kotiin ilahduttaen ja luontoa säästäen.

Kierrätysostostesi luonnonvarasäästön näet aina Kierrätyskeskuksen kuitista. Tarkista luku jo kassalla ja taputa itseäsi ansaitusti olalle. Olit taas kerran enemmän kuin kuluttaja.

Ekovinkki kilpailuhenkisille: kerää Kierrätyskeskus-kuittisi talteen vuoden ajan, laske niistä oma henkilökohtainen luonnonvarasäästösi ja haasta itsesi tuplaamaan luku seuraavan vuoden aikana!

Ihmiset-29

Case: kierrätyspyörät


Tee todellinen ekoteko – nappaa alle kierrätyspyörä!

Kierrätyspyörät ovat kiertotalouden malliesimerkki. Vastaanotamme kaikenkuntoisia polkupyöriä lahjoituksina ympäri vuoden ja tuomme ne keväisin myyntiin takuuhuollettuina. Vuositasolla verstaamme korjaavat ja huoltavat noin 2000 pyörää. Yksi kierrätyspyörä säästää noin 250 kiloa meille kaikille elintärkeitä luonnonvaroja.

Esineet-14
Tärkeitä numeroita

Jos Kierrätyskeskuksesta vuonna 2017 hankitut tavarat olisi ostettu uutena, olisi kulunut noin

  • 50 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja. Määrä vastaa noin 1 240 keskivertosuomalaisen vuosittaista luonnonvarojen kulutusta.

  • 2,8 miljoonaa kuutiota vettä. Määrä vastaa 1 953 suomalaisen vuosittaista vesijalanjälkeä. Vesijalanjälkeen lasketaan juoma- ja talousveden lisäksi kaikki vesi, joka on kulutettu tuotteen kasvatukseen, tuotantoon ja jalostukseen.
  • 8 622 tonnia hiilidioksidia. Määrä vastaa 862 keskivertosuomalaisen vuotuisia päästöjä.


Luvut perustuvat Kierrätyskeskuksen kautta vuonna 2017 kulkeneen tavaran MI-luonnonvaralaskelmaan. Lisää tietoa luonnonvaralaskennasta saa Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta.

Kierrätyskeskus välittää paljon tavaraa uudelleenkäyttöön


Vuonna 2017 Kierrätyskeskuksen toimipisteiden kautta kulki yli 4 miljoonaa tuotetta uudelleenkäyttöön. Yli 1,4 miljoona tuotetta annettiin ilmaiseksi.


Tavoitteena hiilipositiivisuus

Toimintamme positiiviset ympäristövaikutukset meillä ovatkin jo tiedossa, mutta hiilijalanjälki ja hiilitase, jossa huomioidaan sekä positiiviset että negatiiviset ympäristövaikutukset, ovat vielä hakusessa. Hiilitaseen selvittelytyöt on aloitettu ja vastauksen saamme vuoden 2019 aikana. Kun tulokset ovat selvillä, osaamme toimia entistä ympäristöystävällisemmin.

"Hiilitaselaskennassa lasketaan sekä organisaation hiilijalanjälki, että uudelleenkäytettävien tuotteiden avulla aikaansaatu hiilisäästö. Saavutettu hiilisäästö (vältetyt CO2-päästöt) siis suhteutetaan hiilijalanjälkeen. Hiilitase kertoo enemmän kuin pelkkä hiilijalanjälki; se tuo esiin myös positiiviset ilmastovaikutukset."


Esineet-8


  • Suomalaisen Työn Liittoon myöntänyt Kierrätyskeskukselle Yhteiskunnallinen yritysmerkin yhtenä ensimmäisten joukossa. Merkki viestii yrityksistä, jotka kehittävät ratkaisuja yhteiskunnallisiin tai ekologisiin ongelmiin.

Yhteiskunnallinenyritys logo

  • Kierrätyskeskuksen ympäristötyölle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Ekokompassi on pk-yrityksille suunnattu kevennetty ympäristöasioiden hallinnan työkalu, joka tarjoaa järjestelmällisen tavan ympäristöjohtamiseen.

Ekokompassi


  • Kierrätyskeskuksen omassa hallinnossa ja ympäristökoulutuksessa (Kalasataman toimipiste) on käytössä WWF:n kehittämä Green Office -ympäristöjärjestelmä.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje